La împlinirea a 217 ani de la nașterea sa, avocatul Emanuil Gojdu, una dintre cele mai mari personalități ale culturii orădene, a fost omagiat sâmbătă, 9 februarie, în Cetatea Oradea, cu tort și buchete de flori. O urmă de ruj, lăsată, nu se știe când, pe obrazul lui Gojdu, i-a surprins neplăcut pe cei prezenți.

 

„Poate pare un fel de glumă invitația aceasta de a veni aici, în Cetate, și de a-l sărbători pe Gojdu, servind un tort împreună, la fel cum am făcut și anul trecut, în strandul Ioșia. Începând din urmă cu patru ani, demersul nostru a fost acela de a readuce acest simbol în atenția comunității locale și de a-i acorda respectul cuvenit lui Emanuil Gojdu”, a spus, în deschiderea manifestării, Flavius Bunoiu, organizatorul evenimentului.

Liderul Asociației Cultură în Mișcare a menționat că s-a recurs la acest gen de manifestare întrucât au fost epuizate toate căile de dialog cu autorităţile locale.

„Cred că am avut răbdare suficientă. Se împlinesc patru ani de când statuia a fost demontată din zona centrală a orașului, cu promisiunea că va fi amplasată într-o zonă cel puțin la fel de importantă, deschisă traficului și accesibilă tuturor orădenilor. Cred că n-am fost nici absurzi în cerințele noastre, n-am cerut să fie amplasată statuia înapoi în Piața Unirii, deși credem, personal, fiecare dintre noi, că acolo ar fi fost locul potrivit, datorită casei în care s-a născut Emanuil Gojdu. Prin urmare, nu ne rămâne decât să ne amintim de acest simbol, să-i mulțumim pentru activitatea pe care a avut-o, și să sperăm că statuia va fi amplasată, în curând, dacă nu în Piața Gojdu, care s-a schimbat iar în Piața Mihai Viteazul, măcar vizavi de liceul care îi poartă numele... Să sperăm că anul viitor nu ne vom mai vedea aici, ci ne vom întâlni într-o zonă mai accesibilă orădenilor”, a mai spus Flavius Bunoiu, care i-a invitat, la final, pe toți cei prezenți să servească o felie de tort în memoria lui Gojdu.

În jur de 30 de persoane au participat la evenimentul omagial din Cetate, printre cei prezenți numărându-se prof. univ. dr. Mihai Drecin, europarlamentarul Emilian Pavel, vicepreşedintele Asociaţiei Vatra Românească, Nicolae Sălăjan, și consilierul local Liviu Sabău Popa.

Cu toate că, în timpul vieții sale, dar și după moartea sa, Emanuil Gojdu a avut o contribuție majoră la ridicarea culturii românești, sprijinând mii de tineri români să dobândească o educație și instrucție pe măsură, peste personalitatea acestuia s-a lăsat uitarea, după ce statul român a renunțat la patrimoniul Fundației Gojdu, considerat drept cea mai mare pierdere patrimonială a României, după tezaurul de la Moscova.