Medicii scriau reţete false pe care le decontau din fondurile pentru medicamente - Reţeta fraudei din bugetul sănătăţii
Medicii Ioan Bugariu, Ioan Ghiurău, Nemeth Elvira, Peto Eniko, Ramona Şovre, Liviu Stamatian, Lidia Ţuţu, Darvas Ilona, Vereş Pop Oana şi diabetologul Larisa Dumbravă, farmacista Laura Ciobotaru, administratoarea Lavanda Farm, şi reprezentantul unei firme fantomă, Ioan Bota, au fost reţinuţi joi, iar vineri au fost prezentaţi magistraţilor Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Potrivit unui comunicat de presă transmis de DIICOT, „în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2014 membrii grupării au generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu ( TA) şi a medicamentelor şi materialelor sanitare specifice, care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ (PNS) şi implicit a sumelor raportate şi ulterior decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Prejudiciul stabilit la acest moment este în valoare de 700.000 euro, fiind eliberate aproximativ 14.000 de reţete fictive. În vederea documentării activităţii infracţionale a grupului infracţional format din 50 de persoane, la 27 noiembrie 2014, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, Cluj-Napoca, Timişoara sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Oradea, cu sprijinul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală nr.6 Oradea, au efectuat 67 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Oradea şi judeţul Bihor, la Spitalul Municipal din Oradea, la mai multe farmacii şi cabinete medicale individuale ale unor medici de familie.
Interesul personal, mai presus de cel al pacienţilor
Ancheta amplă desfăşurată în acest caz a scos la iveală faptul că medicii au aderat la un grup infracţional organizat, care a avut drept scop principal obţinerea de la CNAS şi CJAS, în mod nejustificat, a unor sume de bani, totul în defavoarea bugetului de stat pe de o parte, dar mai ales, a pacienţilor care ar fi avut nevoie cu adevărat de tratament.
„Inculpaţii, prin calitatea lor de medic, aveau obligaţia, conform jurământului depus la învestire, să acorde îngrijire medicală persoanelor cu afecţiuni. Aceştia, contrar îndatoririlor de serviciu, au acordat prioritate interesului personal în detrimentrul intereselor pacienţilor, care au fost privaţi de dreptul de a obţine tratament medical compensat sau gratuit", se arată în referatul prin care anchetatorii au solicitat arestarea celor 12. În ceea ce o priveşte pe farmacistă, arată tot anchetatorii, aceasta ar fi cooptat în cadrul grupului medici de familie sau specialişti, deturnând societatea de la scopul real, respectiv asigurarea tratamentelor medicale pentru cei îndreptăţiţi, la scopul obţinerii pe nedrept a unor sume de bani de la CAS, farmacia transformându-se astfel într-o „veritabilă căpuşă a sistemului de sănătate". Prezentaţi vineri la Tribunal, cei 12 au şi fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, măsură contestată deja la Curtea de Apel Oradea. La intrarea în sala de judecată medicul Larisa Dumbravă a declarat că „este o ruşine că se dă în sistemul de sănătate" şi că este vorba despre „insuficienţă în sistemul informaţional". „Eu consider că în acest caz solicitarea nu este întemeiată. Procurorii nu au adus niciun argument în susţinerea faptului că lăsarea în libertate a celor 12 persoane ar prejudicia ancheta ori că ar reprezenta pericol pentru ordinea publică", a afirmat avocatul Bogdan Meşter, unul dintre apărători.
Filiera
Cercetările în acest caz au pornit de la două firme cu comportament fantomă, SC Chamilla SRL, din Dobreşti, şi SC Alisma Farm SRL, din Husasău de Criş, care, au aflat anchetatorii, aveau rolul de a furniza facturi aferente unor operaţiuni comerciale fictive, respectiv vânzări de medicamente unor agenţi economici din domeniu, scopul fiind constituirea unor stocuri scriptice la nivelul acestora. Printre beneficiari a fost şi SC Lavanda Farm SRL, din Oradea, administrată de Laura Daniela Ciobotaru. În baza unor înţelegeri prealabile, s-a simulat eliberarea medicamentelor din stocurile scriptice, în baza unor reţete false, prescrise de medici cointeresaţi. Farmacista Ciobotaru a obţinut reţetele fictive pe care ulterior le-a înregistrat şi onorat însă doar pe hârtie. În acest fel, farmaciei Lavanda Farm i-au fost decontate de către CAS Bihor fonduri în valoare de aproape un milon de euro. Practic, medicii implicaţi în acest caz, arată anchetatorii, au prescris medicamente pe numele unor pacienţi pe care îi aveau în evidenţă, tratamente de care oamenii nu doar că nu au beneficiat niciodată, dar nici nu sufereau de afecţiunile respective. Mai mulţi dintre ei, chemaţi la audieri de către anchetatori, au relatat fie că nu au trecut de mult timp pe la cabinetul medical, fie că niciodată nu au solicitat şi deci, nici primit, reţetele respective. Din convorbirile telefonice interceptate în acest dosar rezultă că sumele de bani obţinute ilegal erau împărţite între farmacistă şi medici, 50% pentru fiecare. În plus, unii dintre medici au primit în schimbul acestor sume inclusiv produse care se comercializau prin punctele de lucru ale farmaciei.
Tone de reţete false
Ramona Laura Şovre este medic de familie în satul Groşi din comuna Auşeu. Potrivit anchetatorilor, din totalul de 1.208 reţete prescrise în perioada avută în vedere de anchetatori, 536 au fost false, valoarea acestora din urmă ridicându-se la suma de 165.725 de lei. Lavinia Lidia Ţuţu este tot medic de familie, în Şuncuiuş. Din 531 de reţete prescrise, anchetatorii au arătat că 255 sunt false, valoarea lor fiind de 73.798 de lei. Una dintre pacientele femeii, interogată de anchetatori, le-a povestit că, deşi suferă de afecţiuni cronice, în 2014, medicul de familie i-a eliberat două reţete compensate conţinând trei medicamente. În mod fictiv, însă, pe numele femei au fost eliberate tratamente în valoare de 887 de lei, tratament pe care pacienta chiar îl urma, însă pe care a fost nevoită să îl cumpere din pensia de boală pe care o primea. Nemeth Elvira este un alt medic implicat, cu cabinet în comuna Lugaşu de Jos. Ea a eliberat în perioada de referinţă 4.286 de reţete, dintre ele, 1.639, în valoare de 420.238 de lei, fiind false. Una dintre pacientele ei, pe numele căreia fuseseră eliberate mai multe reţete, nu doar că nu primise medicamentele, dar nici nu suferea de bolile trecute în propriul istoric medical. Dintre medicii implicaţi, cea mai cunoscută este Larisa Dumbravă, specialist în diabet, nutriţie şi pediatrie. Pacienţii acesteia sunt copii din tot judeţul iar în numele unora dintre ei medicul ar fi eliberat nu mai puţin de 478 de reţete false. Şi în cazul doctoriţei Dubravă mai mulţi părinţi audiaţi în acest dosar au declarat că nu au fost niciodată cu copiii la consultaţie şi că nici măcar nu o cunosc. Peto Eniko este medic de familie în Sălacea, iar un alt inculpat, Ioan Cornel Ghiurău, este angajat tot ca medic de familie în cadrul cabinetului deţinut de Peto. Peto a eliberat 2.270 de reţete false, iar Ghiurău, alte 1.371. Ioan Bugariu, un alt medic orădean cunoscut, este specialist în cardiologie, pediatrie şi deţine, la fel ca şi Larisa Dumbravă, un cabinet pe strada Tudor Vladimirescu din Oradea. Din totalul de 7.975 de reţete prescrise de acesta, 2.739 ar fi false. Veres Pop Oana Maria are un cabinet tot pe strada Tudor Vladimirescu din Oradea, fiind specialistă în pediatrie. Ea a eliberat 2.811 reţete false. Darvas Ilona, tot pediatru şi cu cabinet tot în Oradea, pe Vladimirescu, a eliberat 402 reţete false. Liviu Stamatian este un medic de familie cu cabinet în Oradea, acesta fiind chiar medicul de familie al Laurei Ciobotaru, administratorul Lavanda Farm. Anchetatorii susţin că medicul a eliberat 760 de reţete false. Dintr-o analiză efectuată de anchetatori reiese faptul că unii dintre medici au falsificat mai bine de jumătate din numărul total al reţetelor prescrise.
„Apasă pe acceleraţie!"
Pe lângă fraudarea bugetului de stat, şocant în acest caz este faptul că unii dintre pacienţii medicilor implicaţi chiar sufereau de afecţiuni cronice pentru care ar fi fost îndreptăţiţi să primească medicamente compensate sau gratuite. Există situaţii în care oamenii au fost puşi în situaţia să achite din propriul buzunar tratamentele, în timp ce, în numele lor, medicii prescriau şi decontau reţete în valoare de mii de lei. Toţi medicii implicaţi ţineau legătura periodic cu administratoarea farmaciei Lavanda Farm, iar interceptările telefonice arată cum aceasta le dicta câte reţete să trimită, iar, la rândul lor, medicii îi cereau, în schimb, bani sau produse farmaceutice.
În data de 4 august 2014, Laura Daniela Ciubotaru o contactează pe doctoriţa Ramona Şovre.
Ciubotaru: Na bine. Voiam numai să te întreb dacă ai apăsat pe acceleraţie astăzi?
Şovre: Am apăsat, da, mâine le...avem.
O altă discuţie interceptată între cele două a avut loc tot în august, iar medicul îi cere bani reprezentantei farmaciei.
Şovre: Mi-ar trebui 400 acum, că trebuie să cumpăr şi cadouri şi...
Ciubotaru: Da, da, da....Bine, bine, Ramo, bine. Ne vedem. Şi ţi le aduc şi alea de ieri.
Într-o altă discuţie cele două vorbesc despre „porţia de ieri", adică reţetele false prescrise cu o zi înainte, care „trebuie mâncată", adică introdusă în sistemul CAS pentru decontare. Aşa cum arată anchetatorii, unii dintre medici se mulţumeau, în schimbul reţetelor, şi cu produse. Este cazul medicului Larisa Dumbravă. În luna octombrie 2014, aceasta poartă o discuţie cu Ciubotaru, cerându-i să îi aducă mai multe medicamente. Promptă, administratoarea farmaciei o sună pe Dumbravă câteva ore mai târziu şi o anunţă că va trimite acasă la ea pe cineva. Medicul îi dă indicaţii cu privire la cine să lase pachetul şi îi mai cere lui Ciubotaru „plasturi, antireumatici, Tramadol şi spray de propolis". Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei implicaţi în acest dosar riscă să petreacă după gratii între 5 şi 13 ani.
Ma surprinde aceasta mare descoperire in anul 2017. Decontarea de retete false functioneaza de foarte multi ani si este practicata in toata tara, de ce nu se verifica?