A fost număr record de vizitatori la Noaptea Muzeelor din Oradea, sâmbătă, 14 mai, când s-a desfășurat și cea de-a VII-a ediție a manifestării „Muzeele orădene împreună”.

După doi ani de pandemie, ediția 2022 a Nopții Muzeelor a adus în orașul de pe Crișul Repede numeroase surprize pentru vizitatori. Astfel, la Muzeul Țării Crișurilor, s-au putut vizita expozițiile permanente ale secțiilor de Științele Naturii, de Arheologie și Istorie, Lapidariul, Vivariul şi expozițiile temporare Artiști plastici orădeni între 1860-1940 și 150 de ani de muzeografie orădeană. Istoricul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. În amfiteatrul muzeului, a avut loc un program de exerciții demonstrative de mânuiri de arme de epocă şi interpretări de cântece ostășești, program organizat de Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand I”, Filiala Oradea, prin Mircea Dulcă, directorul filialei Oradea a Muzeului Militar.

„După doi ani, în care nu a avut loc niciun fel de manifestare din cauza restricțiilor impuse de pandemie, anul acesta am încercat să ieșim puțin din tipare. Prin urmare, am gândit un pic mai interactivă această întâlnire din Noaptea Muzeelor, iar acest lucru se poate vedea în toate locațiile pe care le avem deschise pentru vizitatori”, ne-a declarat Gabriel Moisa, directorul Muzeului Țării Crișurilor Oradea.

Voluntari în cadrul evenimentului au fost studenți din anul I de la Universitatea din Oradea - Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, precum și elevi de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Liceul de Arte Oradea și Colegiul Național „Iosif Vulcan”.

Totodată, ca o noutate, în Noaptea Muzeelor, s-a putut vizita, pentru prima dată, în grupuri restrânse de 15-20 de persoane, Secția de Artă Românească.

După vizită, orădenii s-au putut relaxa în curtea muzeului la o înghețată, cafea și alte băuturi diverse.

Profitând de vremea frumoasă, orădenii au venit în număr mare să vadă și expoziţiile din Muzeul Orașului Oradea, Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, Muzeul Memorial „Ady Endre”, la care s-au alăturat Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Palatul Baroc, Catedrala romano-catolică Oradea, Muzeul Farmaciei Rodia și Punctul muzeal Catedrala Sf. Nicolae.

S-au format cozi și la intrarea în obiectivele turistice administrate de Oradea Heritage (Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice) și Comunitatea Evreilor din Oradea, unde intrarea s-a făcut în grupuri de maxim 20 persoane, cum ar fi Templul Francmasoneriei Oradea, unde coada se întindea până în stradă.

În Casa Darvas - La Roche, vizitatorii au fost surprinși de prezența în camere a personajelor de epocă, reprezentate de actori ai Trupei Arcadia a Teatrului Regina Maria. „Doamna casei” (actrița Zentania Lakatos) a cântat la pian, în timp ce „Domnul” i-a așteptat pe vizitatori cu știri din presă în salon, iar servitoarea și valetul au întreținut atmosfera. În grădina casei, mașinuța decorată a fost luminată pentru a se putea face fotografii nocturne.

Noaptea Muzeelor din Oradea a fost frumos completată cu proiecții laser de mari dimensiuni pe fațadele Turnului Primăriei și a Sinagogii Neologe Sion, în tandem cu raze laser vizibile de la mare distanță, ce au luminat și completat atmosfera nocturnă între orele 21.00 și 02.00.