Miza, componenţa Senatului. Universitari interesaţi, studenţi indiferenţi - Alegeri la Universitate
Universitatea din Oradea a fost ieri în febra alegerilor. Până la ora 12.00 votaseră deja aproape 200 de universitari, iar la ora 13.00 se ajunsese la 338 de participanţi în condiţiile în care, pentru a avea cvorum, era nevoie de 480 de votanţi. În ceea ce-i priveşte pe studenţi, acolo unde ar fi trebuit să participe 6.800, la ora 13.00, abia votaseră 120.
Biblioteca Universităţii din Oradea, transformată în secţie de votare, a fost cea mai vizitată clădire a instituţiei ieri, 27 ianuarie. Prima încăpere de la parter, acolo unde se organizează expoziţii, era aproape goală, doar mesele cu membrii din comisiile facultăţilor fiind pline. În cealaltă sală însă, acolo unde se ţin conferinţe, şi unde era amenajată secţia de vot pentru profesori, abia aveai loc să arunci un ac. O parte dintre profesori, cu buletinele de vot şi ştampilele în mâini, aştepta să intre în cabine, în spatele lor, în grupuri şi grupuleţe erau alţi profesori, unii dintre ei, candidaţi, care stăteau la poveşti.
"După perdeaua aceea, acolo e legea şi democraţia. Ei decid şi aşa trebuie!", a spus fostul preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă care era foarte jovial. Lângă el, mult mai sobru, era Ştefan Herchi, preşedintele biroului electoral universitar, cadru didactic la Facultatea de Drept.
"Până la ora 13.00 au votat 338 de cadre didactice din 480 câţi ar trebui să voteze pentru a avea cvorum. La studenţi nu cred că se va atinge cvorumul necesar pentru că au votat doar 120", a spus Ştefan Herchi.
Până la ora 15.30 se prezentaseră la vot 266 de studenţi cu drept de vot din cei aproximativ 13.600 de studenţi ai Universităţii din Oradea. În Senatul UO, studenţii sunt reprezentaţi în proporţie de 25% din numărul membrilor senatori. Există 19 locuri pentru care şi-au depus candidatura 45 de studenţi.
Prezenţa la vot a cadrelor didactice şi a cercetătorilor până la ora 15.30 a fost de 557 din cei 958 de titulari ai universităţii. Există 57 de locuri pentru care şi-au depus candidatura 111 cadre didactice şi cercetători titulari.
Procesul de vot s-a încheiat la ora 17.00, fiind urmat de numărarea buletinelor. Rezultatele vor fi făcute publice astăzi, de către biroul de presă al Universităţii din Oradea. Ultima şedinţă a actualului Senat, cea în care se vor valida membrii actualului legislativ, va avea loc pe 8 februarie, urmând ca în martie, noul Senat să-şi aleagă preşedintele.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.