Inaugurat de curând, noul spaţiu memorial dedicat represiunii şi rezistenţei anti-comuniste din Bihor a primit, sâmbătă, taina Bobotezei, săvârşită de părintele Ioan Alexandru Mizgan, preotul Bisericii Ortodoxe "Sfântul Apostol Andrei".

Începând din 21 decembrie 2015, la subsolul Corpului K al Cetăţii Oradea, funcţionează un spaţiu memorial dedicat represiunii care a avut loc în judeţul Bihor în perioada comunistă. Spaţiul este gazda expoziţiei "Rezistenţă şi represiune în Bihor", realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), împreună cu Asociaţia "Cei 40 de Mucenici". Locul a fost ales de organizatori întrucât Cetatea Oradea a fost folosită, după 23 august 1944, şi ca lagăr de internare şi triere a mai multor categorii de oameni devenite incomode pentru forţele pro-comuniste. Cele 10 celule din subsolul corpului K al Cetăţii conţin, într-o primă etapă a proiectului, două expoziţii: patru celule au fost amenajate ca o avanpremieră a expoziţiei permanente despre represiunea din Bihor, celelalte şase adăpostind o expoziţie-soră, "Memoria suferinţei", realizată de Centrul de Studii în Istorie Contemporană în colaborare cu Fundaţia Hanns Seidel România. Vizitatorii pot afla detalii despre principalele locuri de represiunea din zona Bihorului (Penitenciarul Oradea, sediile Securităţii din judeţ şi Lagărul de internaţi), dar şi despre organizaţiile de rezistenţă anti-comunistă din Bihor şi despre numeroşi foşti deţinuţi politici. De asemenea, prin grija Memorialului Victimelor Comunismului şi Rezistenţei de la Sighet, una dintre încăperi încearcă să reconstituie imaginea „cotidiană" a detenţiei. Aici au fost expuse două zeghe, una purtată de deţinuţii bărbaţi, iar a două de deţinutele politice, care amintesc de condiţiile inumane de detenţie din închisorile conuniste. De asemenea, o hartă a Bihorului, oferită tot de cei de la Memorialul Sighet, vine să amintească de ţăranii bihoreni care, în anul 1949, s-au răsculat împotriva cotelor şi a colectivizării.

Toate aceste informaţii, dar şi cele despre condiţiile de detenţie de la Securitatea, respectiv Penitenciarul Oradea au fost oferite vizitatorilor în cadrul unui tur ghidat. Printre vizitatorii de sâmbătă, s-au numărat şi câţiva străini, veniţi din Ungaria, respectiv câţiva dintre membrii Detaşamentului de Elevi Voluntari, comandant Stănăşel Caius, Cirap Alexandru, Diniş Mara şi Gheorghiu Andrei. Totodată, sâmbătă, în orele de vizită, părintele Ioan Alexandru Mizgan, de la Biserica Ortodoxă "Apostol Sfântul Andrei", a trecut pragul spaţiului memorial amenajat în subsolul Corpului K al Cetăţii Oradea pentru a sfinţi de Bobotează acest loc. Orădenii şi turiştii interesaţi de istoria perioadei comuniste din Bihor vor putea vizita acest spaţiu în zilele de sâmbătă, în intervalul, 12.00-14-00. De asemenea, se pot organiza, în timpul săptămânii, tururi ghidate cu elevii şi profesorii. Informaţii suplimentare se pot opţine la adresa de email memoriarezistentei@yahoo.com.