Universitatea din Oradea a organizat vineri, 25 septembrie, de la ora 17.00, ediția a III-a a Nopții Cercetătorilor. Evenimentul a avut lipici în special pentru copii, în cele cinci ore cât a durat, câteva sute de copii trecând pragul Sălii Polivalente.

Cercetători, ingineri, exploratori şi inventatori le-au dat întâlnire orădenilor, pentru a lua parte la experimente inedite, conferinţe captivante și concursuri cu premii atrăgătoare, vineri, la Universitatea din Oradea. La eveniment au participat multe firme care și-au prezentat inovațiile. Reprezentantul uneia dintre ele, le explica celor interesați cum funcţionează o stație de pompare a apei reziduale, capabilă să purifice apa la standardele cerute de UE, pusă în funcțiune în Satu Mare. Puțin mai încolo, la un alt stand, erau polițiștii bihoreni.

„Avem un concurs simplu, fiecare copil învârte o roată a norocului și nimerește câte o întrebare referitoare la siguranța cetățenilor. La trei răspunsuri corecte primește din partea noastră un orar, o broșură sau o insignă", a spus, pentru Crișana, comisarul Ioana Indrieș de la IPJ Bihor.

Mulți curioși erau adunați și în zona dronelor, mai ales că, ceea ce filma una dintre ele, era transmis pe un ecran mare, aflat în fața unui stand.  Un alt punct de atracție, de această dată nu doar pentru cei mici, era un aparat de tratament prin vibrații mecanice.

„Produce vibrații care ajută coloana vertebrală dorsală, ce are patologie proprie, să își refacă înalțimea discului intervetrebal prin stimularea fenomenului inbibiției. Este util în afecțiunile reumatice", a explicat Vasile Pâncotan, fost profesor al Universității din Oradea, care a mai spus că pentru brevetarea aparatului sunt deja depuse documente la OSIM.

Foarte mulți copii erau și la standurile Salvamont și Smurd, acolo unde erau învățați să acorde primul ajutor.  Dacă vremea nu a permis urmărirea cerului prin telescop, membrii astroclubului din Oradea le-au explicat copiilor princiiple de funcționare ale universului și le-au prezentat planetele din sistemul solar. Singurul neajuns la această ediție a Nopții Cercetătorilor a fost modul în care a fost întinsă mocheta în sală, care, în foarte multe locuri, era încrețită pe podea, mulți dintre copiii atenți la standuri, împiedicându-se de ea.    Anul acesta, parteneri ai evenimentului au fost Universitatea „Transilvania" din Braşov - Incubatorul de afaceri, Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică Cluj, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Oradea, Oradea Transport Local, Liceul „Traian Vuia" Oradea și, alături de multe firme din mediul privat, Astroclub Meridian Zero Oradea și Cercetașii României din Oradea. Noaptea Cercetătorilor face parte din seria de evenimente finanţate de către Comisia Europeană și își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Prima ediţie a avut loc în 2005, iar de atunci şi până în prezent, la nivel național, evenimentul a atras peste 1,5 milioane de vizitatori.