Casa Darvas La Roche a găzduit sâmbătă, pe parcursul întregii zile, o serie de activităţi care au marcat Ziua Mondială Art Nouveau.

Activităţile au debutat la ora 10.00, cu prezentarea programului transnaţional „Protejarea și promovarea sustenabilă a moștenirii Art Nouveau în Regiunea Dunării”, din cadrul Programului de Cooperare Transnațională Dunărea. Acest proiect a fost inițiat de către Municipiul Oradea, fiind dezvoltat în cadrul unui parteneriat format din 10 organizații din 7 țări europene și constă într-o gamă variată de activități specifice care converg obiectivului exprimat și prin titlul proiectului. În cadrul programului, partenerii au organizat o serie de evenimente pentru a marca Ziua Mondială Art Nouveau, o inițiativă la nivel european menită să promoveze valorile, importanța și frumusețea creațiilor realizate în stil Art Nouveau. Primăria Oradea a stabilit o temă specifică pentru anul 2017, aliniată conceptului de mobilitate promovat la nivelul Rețelei Europene Art Nouveau, dar adaptată specificului local. Conceptul derivă din trăsăturile specifice curentului Art Nouveau, care se remarcă prin prelucrarea unor teme inspirate de mediul natural, în special de floră și faună. Astfel, un element central al evenimentului de sâmbătă a fost apropierea de natură, interacțiunea omului cu formele de viață înconjurătoare, tema centrală fiind conceptul de loisir și companie. După prezentarea proiectului, a urmat un moment muzical oferit de elevi ai Liceului de Arte Oradea.

Programul zilei de sâmbătă a mai cuprins un concurs cu tema „Decorațiuni de stil sau animale de companie”, plimbări și povești despre oameni și Palate orădene Art Nouveau (ghidaj inedit oferit de specialiști de artă - istorici), ateliere de creație pentru copii (pictură și ornamente de stil ale Palatelor), un workshop - Educație despre floră și faună ca elemente ale decorațiunilor Art Nouveau, un concurs de aventură în cadrul căruia participanţii au descoperit simboluri în Casa Darvas La Roche, un alt concurs - „Accesoriul cel mai surprinzător al vestimentației Art Nouveau”, o istorie a băuturilor de epocă 1900, precum şi un program muzical inspirat din repertoriul anilor 1900. La finalul zilei, în jurul orei 21.00, grădina Darvas a fost luminată cu făclii și lampioane.