Cea de-a XI-a ediție a Simpozionului Internațional „Școala Ardeleană” a debutat, ieri, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea. Evenimentul se desfășoară, în perioada 6-8 octombrie, în orașul de pe Crișul Repede, și reunește peste 30 de invitați de seamă din România și de peste hotare. Tema din acest an este „Spe salvi – credinţă, încredere şi speranţă: istorie şi prognoze”.

Ieri, în Aula Magna a Facultății de Teologie Greco-Catolică din Oradea, a avut loc deschiderea lucrărilor Simpozionului Internațional „Școala Ardeleană”. Cu această ocazie, PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a adresat câteva cuvinte celor prezenți:

„Ne aducem aminte de Școala Ardeleană, care a fost o mișcare culturală extraordinară pentru noi, pentru români. Mă bucur tare mult că, din aproape în aproape, acest simpozion se deschide și către străinătate...”, a spus episcopul Virgil. Preasfinția Sa și-a exprimat îngrijorarea față de numărul foarte mare de români care părăsesc, anual, țara în căutarea unui trai mai bun.

„Niciodată România nu a trăit un asemenea val de ieșire din țară a românilor. Se vorbește deja de 6 milioane de români aflați în Europa. Numai în Italia sunt în prezent 1,5 milioane de români, cu acte în regulă, iar în Spania, 1 milion, cu acte în regulă. Realizăm cât de mulți sunt fără acte. În același timp, vedem ce se întâmplă în lumea întreagă: aceste valuri migratoare care pornesc nu dintr-o prea mare pace, ci, din contră, din ceea ce spunea Sfântul Părinte Papa Francisc, ne aflăm în perioada celui De-al Treilea Război Mondial fracționat. La ora actuală, sunt cel puțin 10 țări care trăiesc conflicte armate devastante”, a mai spus Preasfinția Sa. În cele din urmă, episcopul și-a încheiat discursul într-o notă optimistă, arătând că, în ciuda acestor suferințe duse până la extrem, existe speranțe care ne deschid perspective, așa cum și Școala Ardeleană a fost deschizătoare de speranță.

În continuare, a luat cuvântul lect. univ. dr. Ionuț-Mihai Popescu, directorul Departamentului Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. Potrivit acestuia, de doi ani de zile, simpozionul nu mai are unica temă Școala Ardeleană, ci încearcă să răspundă provocărilor timpului de astăzi, așa cum membrii Școlii Ardelene au dat răspuns provocărilor timpului lor. La ediția din acest an a evenimentului participă 34 de invitați din România, Italia, Franța, Slovacia, Polonia și Ucraina.

Și de această dată, profesorul Andrei Marga este prezent în cadrul simpozionului cu o conferință cu un titlu incitant, „Crizele actuale. Speranța ca suport al realității”, iar profesorul Vasile Muscă, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, cu o conferință interesantă, intitulată “Platonismul – Fundament al culturii europene”. Lucrările simpozionului se vor regăsi într-un volum, care va fi disponibil atât în variantă printată, cât și în format electronic, pe pagina de internet a Editurii Presa Universitară Clujeană.