Obiectiv turistic inedit în Oradea - Templul Francmasoneriei și-a deschis porțile
Pe Calea Armatei Române, la numărul 4, a fost deschis, ieri, în Oradea, un nou obiectiv turistic -Templul Francmasoneriei. Este vorba despre clădirea ce a adăpostit, aproape o jumătate de secol, Loja Masonică „Sfântul Ladislau”.
Oradea are primul şi unicul Muzeu al Francmasoneriei din România, tocmai într-un fost templu al masonilor orădeni, reabilitat cu fonduri europene de aproape 6 milioane de lei.
Clădirea de patrimoniu care adăpostește Muzeul Francmasoneriei este una dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea. A fost construită în anii 1901-1902, constituind o creație reprezentativă a arhitecţilor Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos (membri ai Lojei masonice de la Budapesta) și o capodoperă a orașului prin modernitatea ei excepțională, cu o arhitectură eclectică și secession.
Fără a fi o construcție impunătoare sau masivă, clădirea intră în atenția iubitorilor de arhitectură, și nu numai, datorită faptului că e singura clădire din oraș construită după stilul tipic strict masonic. Prin urmare, fațadei îi lipsesc cu desăvârșire ferestrele, având doar un portic bine marcat. Acesta este mărginit de doi pilaștrii laterali, iar spre centru are două colonete terminate în capiteluri dorice sobre, în spiritul templelor antice grecești. Partea superioară a porticului cuprinde elemente neoclasice ce se îmbină cu ornamentațiile specifice masoneriei.
Caracterul misterios al clădirii este susținut și de prezența celor opt sfincși, pe acoperiș, cu rol de a proteja membrii societății de spiritele malefice.
Deschiderea oficială a Templului Francmasoneriei a avut loc marți, 12 octombrie, pe Calea Armatei Române, la numărul 4.
„În ultimii ani, Primăria Oradea a făcut eforturi considerabile de a repune în valoare patrimonial arhitectural orădean. Pentru lucrările de restaurare şi conservare a acestei clădiri am beneficiat de fonduri europene, în cadrul unui proiect în valoare de aproape 6 milioane de lei. Oradea devine și mai bogată. Fostul Templu al Lojei Masonice reprezintă, în mod evident, mult mai mult decât o simplă reabilitare arhitecturală. Respectăm structura inițială a acestui fost Templu masonic, profităm de încărcătura simbolică pentru a readuce trecutul la suprafață, în chip modern, fără să îi răpim misterul. Îi lăsăm pe vizitatorii săi, orădeni sau turiști, să descopere încă o fațetă a acestui oraș, accentuând curiozitatea față de comorile ascunse ale Oradiei”, a spus primarul Florin Birta.
Printre cei prezenți la evenimentul de inaugurare s-au mai numărat viceprimarii Arina Moș și Marcel Dragoș, vicepreședintele Consiliului Județean Mircea Mălan, prefectul Dumitru Țiplea și alți invitați.
„Ne aflăm într-un obiectiv turistic inedit, deoarece prezintă o amenajare a funcțiunilor care au fost, la anul construirii clădirii, Lojă Masonică. Prezentăm, așadar, funcțiunea și modul de amenajare a unui templu, inclusiv cu obiecte de mobilier și de decor, și arătăm, în cadrul expoziției, atât modul în care se prezintă și funcționează, în mod normal, o Lojă, cât și anii și secolele de când există aceste Loji. Totodată, pentru a intra într-o incursiune inedită, prezentăm paramente - șorțuri masonice, coloane, mănuși și alte obiecte specifice persoanelor care fac parte dintr-o Lojă Masonică”, a precizat Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor, adăugând că Loja Sfântului Ladislau va fi tratată în mod distinct în muzeu.
Organizarea spaţiilor destinate vizitării prezintă structura lojii masonice iniţiale cu Sala Templului, Sala paşilor pierduţi, Cabinetul de reflecţie, Biroul Maestrului Lojii şi o sală expoziţională cu obiecte specifice.
„Proiectul de finanțare ne-a obligat ca acest obiectiv turistic să fie pus în circuit în această lună, să prezinte elementele și să familiarizeze turistul cu această temă. Așadar, cu siguranță, toți iubitorii istoriei și culturii privind Loja Masonică Sfântul Ladislau se vor regăsi în evenimentul pe care îl preconizăm în primăvara anului viitor”, a mai spus Angela Lupșea.
Investiţia a constat în refacerea completă a faţadei, înlocuirea tâmplăriei, refacerea învelitorilor cu tablă plană fălţuită, compartimentarea încăperilor, restaurarea picturilor, restaurarea lambriurilor, refacerea în totalitate a sistemului de conducere a apelor pluviale şi racordarea direct în canalizare, dar şi intervenţii la sistemele de ventilare, climatizare şi modernizarea sistemelor sanitare şi electrice.
Lucrările de execuţie la obiectivul „Restaurarea, conservarea şi integrarea în circuitul cultural a obiectivului Muzeul Francmasoneriei din Oradea din str. Calea Armatei Române nr. 4” au început în aprilie 2018, au fost realizate de Euras SRL şi finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară: 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Valoarea lucrărilor a fost de 5.948.978,73 lei (+TVA).
Amenajarea muzeală s-a realizat prin colaborare cu specialişti de la Marea Lojă Naţională a României, Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Națională, Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai, dar și cu colecționari privați.
Muzeul este deschis de marți până duminică, între orele 10.00-18.00. Intrarea se face pe bază de bilet, care se poate achiziționa la intrare. Ghidajul va fi posibil începând de luna viitoare, la cerere, într-un cadru organizat, însă cu respectarea măsurilor de distanțare socială.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.