Oradea nu poate prospera fără un climat de siguranță - Conferință NATO la Universitate
Chiar dacă se întâmplă în al 12-lea ceas, cum ar spune unii, este totuși bine că se întâmplă. Universitatea din Oradea a fost ieri gazda unui eveniment din campania #WeAreNATO prin care se dorește creșterea încrederii aliaților în capacitățile militare ale Organizației Tratatului Nord Atlantic.
Europa cunoaște de mai bine de un deceniu un asalt constant la adresa credibilității și stabilității structurilor ei de bază. Zeci de mii de dezinformări propagate pe toate canalele media au erodat încrederea cetățenilor în puterea lor de a se apăra creând o prăpastie între realitatea forței pe care o are NATO și ceea ce cred cetățenii despre ea. În acest context vine campania #WeAreNATO, un proiect implementat în statele membre ale Alianței, cu scopul de a dezvolta gradul de informare și a crește încrederea în rândul tinerilor privind capacitatea NATO de a asigura securitatea statelor, cetățenilor și teritoriului aliat.
Universitatea din Oradea, prin Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene, a găzduit joi, 22 noiembrie, începând cu ora 10.00, #WeAreNATO un eveniment organizat în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației Naționale, precum și Centrul de Excelență NATO în domeniul HUMINT din Oradea. La eveniment au participat generalul Iulian Berdilă - șeful Direcției Planificare Strategică al Statului Major al Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Dragoș Manea - de la Ministerul Afacerilor Externe NATO, colonelul Florin Tomiuc - directorul Centrului de Excelență NATO în domeniul HUMINT din Oradea, deputatul Gheorghe Căprar - președintele Comisiei de Apărare din Parlamentul României, cercetătorul științific Șerban Pavelescu - Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară al Ministerului Apărării Naționale, viceprimarul Oradiei - Mircea Mălan și rectorul Universității din Oradea - Constantin Bungău.
„Sper din tot sufletul ca tânăra generație să preia nivelul superior la care Armata Română a ajuns în urma participării soldaților noștri în teatrele de operațiuni și să îl ducă mai departe. Noile tehnologii cer competențe avansat și un studiu aprofundat iar tinerii români au anumite înclinații cu care s-au născut și care îi pot ajuta”, a declarat, înaintea conferinței, generalul Iulian Berdilă.
NATO caută soluții împotriva dezinformării
NATO se adaptează în permanență la noi provocări de securitate, riscuri, amenințări, vulnerabilități.
„În ceea ce privește zona de fake news și dezinformare, NATO încearcă să depășească o paradigmă. Ceea ce în mod tradițional însemna capabilități militare terestre, maritime aeriene, nu mai sunt astăzi utile cînd discutăm despre o dimensiune a ciberneticii informaționale. NATO s-a adaptat și a dezvoltat un Centru de excelență pe comunicare strategică tocmai pentru a găsi metodologii de contracarare a ceea ce înseamnă război informatic ca și componentă a războiului hibrid. Așa cum știm cu cu toții ne confruntăm cu astfel de evenimente dinspre est. În acest spațiu de comunicare, miza nu se mai pune în termen de capacități militare ci de modulare a unor percepții în rândul opiniei publice. NATO este conștientă de acest lucru, ne adaptăm și lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună”, a spus Dorin Dolghi, lector la Universitatea din Oradea care a fost moderatorul conferinței.
La întrebarea Crișanei cu privire la reacția târzie a NATO în acest război informațional, lectorul a răspuns: „este avantajul celor care au inițiativă în ceea ce înseamnă război informațional. NATO este conștientă de acest lucru și tocmai prin campania #WeAreNATO se încearcă îmbunătățirea gradului de cunoaștere și de dezvoltare a percepției legate de securitatea transatlantică și Europeană”.
În cadrul conferinței, unul dintre cele mai interesante mesaje cu privire la importanța NATO a fost cel al viceprimarului Oradiei.
„Integrarea României în structurile Nord Atlantice a fost cea mai importantă decizie strategică a țării noastre din ultimele decenii. Despre Oradea se vorbește peste tot: campioană la atragerea de proiecte, dezvoltare accelerată, investiții etc. Oradea nu poate însă prospera fără un climat de siguranță în care orădenii să aibă sentimentul de securitate. De toate aceste lucruri nu ne-am putea bucura dacă nu ar exista liniște și pace. Sub umbrela de securitate a NATO ne putem construi un oraș și o țară așa cum dorim, în spiritul și valorile Europeane”, a spus Mircea Mălan.
Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației Naționale, precum și Centrul de Excelență NATO în domeniul HUMINT din Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.