Peste 2.000 de persoane au participat sâmbătă, în Piaţa Unirii din Oradea, la mitingul de susţinere a familiilor de români din Norvegia care au fost separate de copiii lor. La acţiune au venit liderii tuturor cultelor religioase orădene pentru a transmite un mesaj comun de solidaritate.  

Comunitatea Regională Penticostală de Oradea, împreună cu Comunitatea Baptistă Oradea, au organizat, sâmbătă, de la ora 12.00, în Piața Unirii, o acțiune comună şi paşnică de "solidaritate, protest și mărturie publică a valorilor biblice ale credinței creștine". Lor li s-au alăturat Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Episcopia Romano-Catolică, Episcopia Greco-Catolică, Episcopia Reformată și cea Luterană-Evanghelică, care şi-au îndemnat credincioşii să participe la acţiunea de sprijinire a românilor din Norvegia cărora le-au fost luaţi copiii de către Barnevernet (instituţia de protecţie a copilului din Norvegia).

Îndemnul lansat de comunităţile religioase a fost ascultat de orădeni, aceştia venind în număr foarte mare la acţiunea de protest de sâmbătă. Astfel, potrivit jandarmilor, s-au adunat în jur de 2.500 de oameni, mulţi dintre ei primind, din partea organizatorilor, pancarte cu mesaje de susţinere pentru familia Bodnariu, dar şi baloane colorate.

"Norway, return the children to their families!", "Norvegia, redă copiii familiilor!" se putea citi pe pancartele cu steagul Norvegiei pe care orădenii le-au primit de la organizatori. Pe alte pancarte se puteau citi mesaje de susţinere pentru familia Bodnariu - "We support Bodnariu family!", "Domnule preşedinte Iohannis, salvaţi familia Bodnariu!", "Norway, do not separate Bodnariu family!" etc. sau pentru familia Nan.

Pentru acest eveniment, a fost amplasată o scenă în faţa Palatului Vulturul Negru, unde au urcat atât liderii religioşi - pastorul Ioan Modovan (Comunitatea Penticostală), pastorul Petru Vidu (Comunitatea Baptistă), episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul romano-catolic Laszlo Böcskei, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, lideri ai Episcopiei reformate şi ai Episcopiei Evanghelice Luterane, cât şi oameni politici - preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, viceprimarul Mircea Mălan, senatorul PSD Florian Bodog, deputaţii PNL Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa şi deputatul UDMR Cseke Attila. De asemenea, pe scenă au mai urcat interpretele de muzică populară Florica Zaha şi Florica Bradu. Manifestarea a început la ora 12.00 cu imnul național, cel al Uniunii Europene și cu rugăciunea "Tatăl Nostru", după care au urmat discursurile.

Mesaj al tuturor liderilor religioşi

Liderii comunităţii penticostale, Ioan Moldovan, a menţionat că acest gest de solidaritate a fost făcut în speranţa că va contribui, alături de protestele din ţară şi străinătate, la unificarea tuturor familiilor despărţite, în timp ce Petru Vidu, preşedintele Comunităţii Baptiste, a spus că şi-ar fi dorit ca numărul celor care au venit în Piaţa Unirii să fie mai mare. "Am venit pentru că nu putem fi indiferenți. Am venit pentru că ne pasă, ne doare foarte tare ceea ce se întâmplă. Nu suntem aici pentru a judeca sau condamna pe cineva, nu am venit să criticăm persoane și cu atât mai puțin să jignim pe cineva. Departe de noi acest gând. Am venit animaţi de credinţa tare în puterea lui Dumnezeu, înaripaţi de speranţa puternică anume că toate se vor rezolva favorabil, încălziţi de dragostea creştină, fierbinte, care pe toate le crede, pe toate le rabdă, pe toate le nădăjduieşte", a fost mesajul episcopului ortodox Sofronie Drincec. Episcopul romano-catolic s-a referit în discursul său la familie ca la prima șansă a copiilor de a învăța valorile morale, iar episcopul greco-catolic a menţionat: "Cu toţii ne-am născut într-o familie şi mărturisim dragostea pe care am primit-o; cu toţii ştim suferinţele copiilor instituţionalizaţi; cu toţii credem într-o lume mai bună şi vom fi capabili să o realizăm dacă avem curajul să folosim trei cuvinte simple: te rog, mulţumesc, iartă-mă. Le-a propus tot Papa Francisc. Spun te rog, pentru că-l respect pe cel de lângă mine; spun mulţumesc, pentru că-l iubesc pe cel de lângă mine; spun iartă-mă, pentru că a greşi este omenesc şi, şi eu greşesc de multe ori. Aceste trei cuvinte ar trebui cel mai des folosite în familiile noastre".

"Lucrurile trebuie privite cu calm"

În ceea ce-i priveşte pe politicieni, aceştia le-au vorbit miilor de orădeni despre importanţa familiei şi creşterea copiilor de către părinţii lor. Singurul care a avut un discurs diferit a fost senatorul Florian Bodog, care a preferat să le vorbească celor prezenţi la acţiunea de protest despre protecţia copiilor. "Eu voi vorbi doar de copii şi fiecare dintre noi, în sufletul nostru, credem că nimeni nu are dreptul să traumatizeze un copil, nici fizic, nici psihic. Este regretabil că într-un stat de drept, civilizat al Europei, legea este atât de dură, însă pentru copii poate că asigură mai multă protecţie decât în ţara noastră şi o spun cu mare durere în suflet. În ultimii ani, în România, peste 10.000 de copii au fost abuzaţi, în România peste 2.300 de copii au fost luaţi de lângă familiile lor. Nu este o fericire pentru nimeni, pentru niciun copil să-şi piardă familia. Noi toţi care suntem aici am fost martori direcţi sau indirecţi la unele traumatisme la care sunt supuşi copiii, eu niciodată nu le-am aprobat. Acesta este motivul pentru care trebuie să privim lucrurile cu foarte mare calm", a menţionat Bodog.

Pe lângă discursuri, programul manifestării a mai cuprins momente muzicale susţinute de o fanfară cu 130 de instrumentişti. Protestul s-a încheiat cu lansarea spre cer a baloanelor colorate.