Prima ediţie în Cetatea Oradea - Târgul de Crăciun şi-a deschis porţile
Începând de ieri, până la sfârşitul lunii decembrie, orădenii pot să îşi petreacă timpul liber în nou reabilitata Cetate medievală, căutând cadourile ideale şi participând la diverse evenimente şi activităţi specifice perioadei de Crăciun. Cetatea Oradea și-a deschis, ieri, porţile primului său Târg de Crăciun, organizat după modelul oraşelor europene.
Târgul găzduieşte 30 de căsuţe de lemn cu produse alimentare, textile şi decorative. Într-una din acestea, două comerciante orădene vând obiecte handmade, pornind de la cizmuliţe decorative din iută asamblate cu scorţişoară, coroniţe cu felii de portocale uscate şi îmbrăcate în cânepă, până la traiste, coliere textile, picturi, accesorii, îngeraşi din cânepă şi o sumedenie de ornamente de brad. O cizmuliţă din iută, decorată cu scorţişoară costă 25 de lei. "Tot ce avem este realizat de noi, iar principiul pe care vrem să îl urmăm este să oferim obiecte care să nu fie kitschioase", afirmă Monika Farkas. Obiecte din ceramică sunt puse la dispoziţia orădenilor de către o comerciantă din Ucraina. Mai găsim şi produse ce ţin de îngrijirea corporală şi diverse pacheţele promoţionale ce conţin acest gen de produse, standuri cu diverse cărţi în limba română şi maghiară. "Cred că sunt nişte preţuri bune, dacă privim puţin celelalte târguri din alte oraşe; sunt nişte preţuri rezonabile", spune Antonia Nica, vânzătoarea unui stand cu produse din lavandă.
Dacă frigul de afară va deveni prea aspru, vizitatorii se pot încălzi cu un pahar de vin sau cu tărie tradiţională, după care pot alege din bunătăţile culinare puse la dispoziţia clienţilor de un stand în stil maramureşean: slănină, caldaboş, cârnaţi, tobă, jumări, marmeladă de casă, halva etc.
Există și o zonă de distracție pentru copii, este amplasat un trenuleț și un carusel şi desigur că Moş Crăciun se află printre invitaţii de onoare ai târgului, ascultând dorinţele copiilor. Cei care vor să îşi achiziţioneze un brad o pot face în târg. Preţul unui brad tăiat este de 30 de lei, iar cele în ghiveci pornesc de la 80 de lei.
Începând de ieri şi până în 24 decembrie, orădenii sunt așteptați la programele artistice, care încep zilnic de la ora 17.00. În fiecare după-amiază vor fi spectacole de colinde şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun, cu participarea unor coruri teologice, a unor coruri liceale, a corurilor bisericeşti, a corurilor şi ansamblurilor folclorice, precum şi a unor interpreţi de muzică populară. Municipalitatea a pregătit programe speciale și pentru copii, astfel încât copiii care vor veni la Târgul de Crăciun însoţiţi de părinţi sau de cadrele didactice vor putea să participe la Atelierele lui Moş Crăciun din cadrul Târgului, fiind organizate totodată și ateliere de creaţie meşteşugărești și pentru adulți. Orarul acestora va fi afișat la intrarea în ateliere, părinții având posibilitatea de a programa copiii. Tot în cadrul târgului, copiii vor putea să lase mesaje Moşului într-o urnă special amenajată pentru acest eveniment. Moş Crăciun va fi prezent la Târg în fiecare zi, între orele 17.00 - 20.00, de luni până vineri; sâmbăta, între orele 12.00 - 15.00, iar în zilele de duminică, între orele 16.30 - 19.30. Moşul va avea amenajat un spaţiu propriu, unde copiii îşi vor putea face fotografii şi vor putea interacţiona cu el. Invitatul de onoare al Târgului de Crăciun din Oradea este artistul Marius Ciprian Pop, care va urca pe scenă în seara zilei de 23 decembrie, în cadrul unui spectacol din care mai face parte Ansamblul Folcloric Lioara al Şcolii de Arte "Francisc Hubic".
Beatrice BUNGO
Comentarii
Nu există nici un comentariu.