Un simbol al Oradiei, Cetatea a reînviat şi este pregătită să devină centrul de gravitaţie al turismului din zonă. În urma lucrărilor de reabilitare care au durat aproximativ şase ani, realizate din fonduri europene în valoare totală de 20 milioane de euro, începând de ieri edificiul a fost redeschis oficial vizitatorilor.

Contractul de execuţie a lucrărilor la Cetatea Oradea a fost adjudecat în anul 2007, însă lucrările efective au demarat în anul 2010 şi au fost derulate în două etape, valoarea totală a acestora ajungând la suma de 20 milioane de euro. "În prima etapă, au fost reabilitate şi restaurate 219 încăperi din corpurile de clădire A, B, C, D, E, G, H, I, K, L, M, în suprafaţă interioară de 13.551 mp, alţi 13. 514 mp fiind reabilitaţi în exterior (spaţii verzi şi pietonale). Noile funcţiuni cultural artistice introduse în această etapă sunt Muzeul Cetăţii şi al municipiului Oradea, Muzeul Pâinii, Lapidarium, Biblioteca virtuală, Galeria gastronomică, Strada breslelor (ateliere meşteşugăreşti), Consorţiu şi Multiplex Cultural, Administraţia Cetăţii. În cea de-a doua etapă, au fost reabilitate şi restaurate 249 încăperi din corpurile B, C, D şi E, în suprafaţă de 11.829 mp, la care se adaugă 12.897 mp în exterior, precum şi un pod pietonal de 200 mp. De asemenea, în această etapă au fost introduse 4.000 de metri liniari de reţea apă/canal, 2.066 ml reţea termică şi 3.850 ml reţea electrică. Printe noile funcţiuni cultural-turistice introduse în această etapă se numără  Centrul de Restaurare, Muzeul Orăşenesc de Artă, Muzeul Multiconfesional, Biblioteca virtuală, Centrul de studii religioase, Galerie de Artă, Casa Căsătoriilor, Centru de excelenţă în domeniul culturii şi artelor "Asylum Artorum", Centru de formare şi perfecţionare în management cultural, Centru cultural comunitar", a declarat managerul de proiect, Dumitru Sim. Aşadar, clădirile sunt gata reabilitate, mai rămân curtea şi mai e de evacuat pământul din cele cinci bastioane. "Astăzi (n.r. - ieri) se încheie cele două etape ale proiectului, nu şi ultimele investiţii, urmează etapa a treia. Este bine că s-a oprit autodistrugerea Cetăţii, executivul orădean reuşind să obţină sursele necesare finalizării proiectului. Scopul a fost reînvierea Cetăţii, şi chiar Târgul de Crăciun din acest an este un pas înainte în acest sens. Cetatea Oradea trebuie să devină un obiectiv turistic atractiv pentru toţi orădenii şi nu numai, un Centru de gravitaţie al turismului din zonă", a declarat viceprimarul Huszar Istvan, care şi-a amintit de momentul în care a susţinut aici, în urmă cu mulţi ani, proba teoretică pentru permisul de conducere. "M-am gândit atunci: Ce regim trebuie să vină pentru a opri această crimă împotriva istorie şi a urbanisticii?"

Conferinţa s-a încheiat cu un tur al Cetăţii reabilitate, începând din beciurile care găzduiesc lapidarium-ul cu plăci tombale descoperite în incinta fortificaţiei şi vor adăposti muzeul Cetăţii şi al oraşului, sala multifuncţională care poate servi inclusiv ca minicinematograf, hostelul cu mobilier minimal din lemn masiv şi fier forjat de la recepţie până în ultima cameră, sala cu grifoni care se anunţă ca un punct de atracţie turistică şi muzeul pâinii. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, accesul în Cetate va fi gratuit, turiştii urmând să plătească serviciile cu ghidajul. Începând de anul viitor, orădenii și turiștii interesați vor putea face tururi ghidate în Cetate, preţul propus fiind de 50 de lei/grup (minimum 5, maximum 25 de persoane). La conferinţa de închidere a celor două proiecte europene au mai participat, printre alţii, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş, directorul adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea, Tunde Benyovszki, precum şi reprezentanţi ai firmei Constructorul Sălard, executantul lucrărilor.