Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cel mai mare eveniment de acest gen din România, a avut loc la Oradea în perioada 27 - 29 septembrie, cu peste 30 de evenimente - proiecţii de filme noi româneşti şi străine, cine-concerte, invitaţi surpriză pentru sesiuni Q-R, ateliere pentru copii, în cinci locaţii din oraş: Teatrul de stat „Regina Maria”, Sala Transilvania, Sinagoga Sion, Filarmonica de Stat şi Piaţa Unirii (în aer liber).

 

Festivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF Oradea a debutat oficial vineri seară, la Teatrul de Stat, printr-o Gală de deschidere, cu covor roşu, şampanie, scurte discursuri şi un concert al trioului Sebastian Burneci, urmate de proiecţia filmului „Foştii soţi”, în regia lui Noah Pritzker.

 „Este foarte emoţionant să avem un aşa public numeros. Anul trecut aţi fost foarte mulţi, dar anul acesta sunteţi şi mai mulţi. Pe noi, echipa TIFF care lucrează la Oradea, ne emoţionaţi foarte mult venind în număr mare şi răsplătindu-ne munca. Vă mulţumim că sunteţi aici şi sperăm să vă vedem şi în următoarele două zile într-un program extrem de plin. Aveţi norocul să trăiţi în Oradea multiculturală şi să aveţi parte de o aşa viaţă culturală, socială şi economică diversă, bogată şi înfloritoare”, a spus, pe scena teatrului, în deschidere, managerul festivalului, Claudia Droc. Ea l-a invitat alături pe city managerul oraşului, Mihai Jurca, iniţiatorul evenimentului la Oradea.

„E o muncă enormă pe care oamenii aceştia o fac în fiecare an. Acum opt ani ani am avut o scurtă întâlnire cu Tudor (Giurgiu, n.r.) şi mă bucur foarte tare că au avut încredere în oraşul acesta. Noi nu putem decât să susţinem această încredere. Claudia are o echipă care munceşte atât de detaliat încât mă uimeşte de fiecare dată. De la an la an, sunt tot mai buni. Pe lângă echipa TIFF este şi echipa Visit Oradea, care susţine evenimentul. Şi, în primul rând, dumneavoastră, spectatorii. Nu îmi imaginam că vom ajunge în cinci locaţii, cu aproape toate sălile pline”, a spus Mihai Jurcă.

City managerul i-a amintit pe cei doi organizatori - Tudor Giurgiu şi Cristian Hordilă - cu care a construit acest proiect de la bun început în oraş. Festivitatea a continuat cu momentul „Jazz on the Big Screen”, o selecţie de melodii emblematice din filme, susţinută de trioul Sebastian Burneci (Sebastian Burneci - trompetă, Evghenii Mamot - saxofon, Johnny Bica - pian). TIFF a ajuns la a 23-a ediţie în ţară şi a şaptea la Oradea. Regizorul Tudor Giurgiu a afirmat, sâmbătă seara, la Oradea, că ar dori să realizeze un film documentar despre Nadia Comăneci pe care să-l lanseze în 2026, la 50 de ani de la momentul istoric al Olimpiadei de la Montreal.

„Între timp m-am văzut cu Nadia. Am vorbit un pic despre proiect, o să vedem cum facem. Ideea era să vedem dacă Nadia e deschisă şi vrea. Am vorbit cu ea şi e foarte încântată. Am discutat şi despre nişte aspecte despre care ea n-a prea vorbit şi o să vedem. Dar cred că mergem mai departe. Planul ar fi ca, în 2026, când se împlinesc 50 de ani de la Olimpiada de la Montreal să avem filmul gata. Dacă totul va fi bine”, a declarat, pe scena teatrului orădean, regizorul Tudor Giurgiu, alături de echipa de producţie a filmului „Nasty”. Cei trei profesionişti, Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu şi Tudor D. Popescu, au răspuns întrebărilor venite din partea publicului spectator după vizionarea filmului „Nasty”. Spectatorii au avut ocazia să vadă imagini de arhivă extraordinare, procurate din arhive străine, din toată lumea, potrivit regizorului Cristian Pascariu, din care nu au fost „curăţate şi tăiate” la montaj secvenţele care l-au făcut celebru pe Ilie Năstase.