Reabilitarea unităţilor şcolare se prelungeşte şi după 15 septembrie - Sună clopoţelul, lucrările continuă
În aceste zile, în peste 20 de unităţi de învăţământ se derulează ample lucrări de reparaţii, până pe 15 septembrie doar în nouă dintre ele investiţiile programate urmând a fi finalizate.
Ieri, a avut loc o dare de seamă a municipalităţii privind stadiul lucrărilor în şcolile şi grădiniţele din Oradea. Potrivit viceprimarului Huszar Istvan, în acest an, sumele alocate sunt mult mai mici decât în anii precedenţi. Dacă în 2013 s-a alocat suma de 2,2 milioane de lei, anul trecut, bugetul pe investiţii a fost de 1,9 milioane de lei, iar în acest an, s-a prevăzut numai 1,7 milioane de lei. "Accentul în acest an l-am pus pe sălile de sport. Vorbim de sălile de sport de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", Şcoala Gimnazială nr. 11, Liceul Teoretic "Lucian Blaga", Liceul Tehnologic Sanitar "Vasile Voiculescu", respectiv Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", a precizat viceprimarul Oradiei, Huszar Istvan. Cea mai complexă lucrare se derulează la sala de sport de la Gojdu, care funcţionează într-o clădire de patrimoniu, ridicată la începutul secolului XX, şi care, iniţial, a fost o capelă. Aici s-au executat lucrări care au constat în: desfacerea totală a tencuielilor exterioare şi interioare, refacerea acestora, aplicarea soluţiilor tehnice pentru diminuarea efectelor umidităţii la faţade, tratarea zidăriei cu soluţii pentru îndepărtarea sărurilor, reparaţii la şarpantă, raşchetarea şi ceruirea pardoselilor din parchet. "Valoarea lucrărilor este de 758.880,00 lei, TVA inclus. Termenul de finalizare a lucrării este anul viitor, însă am convenit ca lucrările din interiorul sălii de sport să se finalizaze luna aceasta, până pe 30 septembrie, continuându-se cu faţadele", a explicat directorul adjunct al Administraţiei Imobiliare Oradea, Tunde Benyovski. Investiţia aduce mare bucurie conducerii CN "Emanuil Gojdu". "De un an copiii au stat fără sală de sport. Avem câtre trei clase pe oră, care fac sport. În sfârşit, avem vestiare, dar şi băi pe sexe. Sala va fi dotată cu panouri de baschet, fileu volei, spaliere etc.", a precizat Ioana Papagianis, noul director al CN "Emanuil Gojdu".
În alte 22 de unităţi şcolare se derulează ample lucrări de reparaţii, care, din păcate, nu vor fi finalizate până în 15 septembrie. Potrivit municipalităţii, aceste întârzieri s-ar datora procedurilor de licitaţie, care durează mai mult decât execuţia. Potrivit noilor reglementări, licitaţiile se organizează pe loturi de lucrări, unele fiind licitate în cursul lunii august. "Din 22 de lucrări, doar nouă vor fi finalizate pe 15 septembrie, restul ar trebui pe 7 octombrie, însă, am insistat ca ele să fie gata pe 30 septembrie", ne-a mai precizat Huszar Istvan. La Creşa nr. 10 gradul de execuţie este de 10%, la fel şi la Liceul Ortodox "Ep. Roman Ciorogariu", la fel şi la sălile de sport de la Generală 11 şi "Blaga", unde gradul de finalizare este de 15%. Un al patrulea lot e pe cale să se liciteze, urmând ca lucrările să se execute în vacanţa de toamnă. Ample lucrări se derulează şi la campusul şcolar, unde lucrările trebuie finalizate până la finele acestei luni. În urma unei vizite pe şantier, repezentanţii Autorităţii de Management şi-au exprimat îngrijorarea, existând risc de nefinalizare, faţă de această lucrare.
Reabilitarea Colegiului Eminescu, prioritară
Viceprimarul Huszar Istvan a adăugat că, pe viitor, cel mai important proiect al municipalităţii este reabilitarea CN "Mihai Eminescu". În acest an, s-a alocat suma de 100.000 de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate, proiectul de reabilitare urmând să fie depus spre finanţare pe următorul ciclu de fonduri europene. În curs de elaborare a proiectului se află şi faţada de la CT "Traian Vuia", de asemenea va demara şi asfaltarea curţii Şcolii Gimnaziale nr. 16. Din acest an şcolar, Grădiniţa nr. 37, care funcţionează în spaţiul Metalica de lângă Vandana, va fi mutată în alte două spaţii. "Nu s-a mai prelungit contractul de închiriere cu firma care deţine această clădire şi terenurile. Din cele patru grupe, trei vor fi mutate la Grădiniţa nr. 54, tot din Rogerius, iar a patra la Grădiniţa nr. 11, pe Menumorut", a explicat Tunde Benyovski. În ce priveşte dotările din unităţile şcolare, directorul adjunct al AIO a amintit că reprezentanţii grădiniţelor şi şcolilor nu pot, în numele Primăriei, să solicite părinţilor bani pentru mobilier. În schimb, viceprimarul Huszar Istvan a avut o discuţie cu reprezentanţii Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna", care are în dotare ateliere de prelucrare a lemnului şi poate executa mobilier pentru sălile de clasă. „Vom achiziţiona 200 de bănci şcolare pentru unităţile care ne-au solicitat acest lucru. Am şi semnat o adresă pe care am trimis-o unităţilor de învăţământ sugerându-le să se adreseze celor de la "Şaguna" pentru mobilier", a mai precizat viceprimarul Oradiei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.