Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico în expoziţie - Lucrări originale găzduite la Oradea
Expoziţia „Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico: Teme biblice. Grafică și Obiect” a fost deschisă oficial în Palatul Princiar din Cetatea Oradea, marţi, 23 octombrie. Expoziţia cuprinde 91 de lucrări de grafică, tapiserie şi obiect, care pot fi admirate până în luna ianuarie.
După succesul de care s-a bucurat în Letonia, Polonia și Lituania, expoziţia „Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico: Teme biblice. Grafică și Obiect” a ajuns în România, la Oradea, în Muzeul Oraşului din Cetate. Expoziţia cuprinde 91 de lucrări de grafică (litografie, serigrafie, în ediții numerotate), tapiserie și obiect (bijuterie, medalioane, medalii), în serii numerotate și autentificate, care evocă preocuparea artiștilor pentru temele biblice, interpretate în cheie, suprarealist, la începutul secolul XX. Cele 91 de lucrări cuprind 7 secțiuni tematice: Salvador Dalí - „Paternoster”, Salvador Dalí - MeDalíoane din seria: Twelve Tribes of Israel; Salvador Dalí - Serii de MeDalí: The Ten Commandments; Salvador Dalí - Serii de MeDalí: The Seven Days of Creation; Alte lucrări religioase de Salvador Dalí, Marc Chagall - Seria: Cele 12 triburi ale Israelului; Giorgio de Chirico - Seria: Apocalipsa lui Ioan.
O constantă între preocupările spirituale ale celor trei artiști, temele biblice și-au găsit expresia în varii forme ale creației lor, de la marile capodopere până la exercițiile din registrul decorativ.Colecția prezentă reflectă, într-o gamă largă, manifestări ale acestui traseu creator. Lucrările expuse stau mărturie pentru fiorul spiritual ce traversează limbajul modern al artei, animându-l, din interior, cu o forță de expresie ce continuă, și azi, să vorbească privitorului.
„Această expoziţie parcă ne atrage, cumva, atenţia. Parcă cei trei creatori vizionari, care au trecut prin două războaie mondiale, depăşindu-şi limitele, ne-ar spune: Fiţi atenţi la mesajul nostru. Pentru că la capătul lumii vă aşteaptă aceste mesaje şi, poate, va fi prea târziu. Prin limbaje greu de descifrat, metafizice, onirice, suprarealiste, toţi trei ne amintesc adevăruri pe care astăzi ne permitem, cu graţie şi inconştienţă, să le ignorăm”, a spus, în cadrul vernisajului, criticul de artă Ramona Novicov.
În completare, președintele Fundației Triade din Timișoara, Sorina Jecza, a remarcat: „Aceste lucrări nu sunte marile capodopere ale autorilor, dar cuprinde materiale care poartă amprenta marilor capodopere. Sunt lucrări spre înţelegere, educare şi însuşire în sensul unei culturi largi”.
De asemenea, Imre Zoltán, șef serviciu Centre Culturale în cadrul Muzeului Oraşului, a arătat importanţa acestei expoziţii în contextul dezvoltării culturale a oraşului Oradea.
„Această expoziţie care deschide orizonturi şi arată că marea artă îşi croieşte drum şi spre muzeele noastre. Acum putem spune că am intrat cu adevărat în circuitul internaţional muzeal şi avem speranţa că Oradea va redeveni reperul cultural care a fost odinioară”, a spus Imre Zoltán.
Expoziţia va putea fi vizitată până în data de 30 ianuarie 2019. Prețul unui bilet este de 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copiii cu vârste între 7 și 14 ani. Pentru grupurile școlare (peste 15 copii) prețul este de 10 lei. Copiii sub 7 ani beneficiază de intrare gratuită.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.