Manifestările dedicate Zilei oraşului Oradea au debutat la ora 14.00 cu o şedinţă festivă a Consiliului Local, desfăşurată, în mod excepţional, în casa avocatului Aurel Lazăr, devenită, între timp, Casă memorială. Decizia a fost luată pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la semnarea, chiar aici, a Declaraţiei de Independenţă pe baza căreia s-a înfăptuit România Mare.

Casa Memorială Aurel Lazăr, situată pe strada Aurel Lazăr, a găzduit vineri, de la ora 14.00, şedinţa festivă a Consiliului Local Oradea, organizată pentru a marca Ziua oraşului. Pe lângă consilierii locali şi conducerea Primăriai Oradea, la şedinţă au fost prezenţi ministrul Culturii, George Ivaşcu, prefectul Ioan Mihaiu, PS Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang şi Traian Bodea, parlamentari, reprezentanţi ai cultelor religioase, istorici, cadre militare, directori din cadrul primăriei, dar şi oameni simpli. Înainte de deschiderea oficială a şedinţei festive, pe un ecranul din încăpere a apărut Aurel Lazăr, întruchipat de actorul Pavel Sârghi, care a transmis mesajele avocatului orădean, aşa cum le-a scris el: „Scumpii mei urmaşi, noi, cu multă iubire de neam, am pus în fapt Unirea cea Mare. Lupta cea lungă şi anevoioasă am purtat-o cu priceperea şi puterile noastre, întăriţi de ajutorul Bunului Dumnezeu. Vă rămâne vouă, celor de azi şi de mâine, să luaţi aminte şi să păziţi lucrarea noastră. Aşadar, fiţi cu băgare de seamă, aveţi grijă de voi, aveţi grijă de ţară!”.

Şedinţa a fost deschisă de secretarul municipiului, Ionel Vila, care le-a amintit celor prezenţi că în data de 12 octombrie 1918, la Oradea, în casa lui Aurel Lazăr, s-a semnat o mare pagină din istoria României. Din acest motiv, din 1992, 12 octombrie a devenit Ziua municipiului Oradea. Prezent la şedinţă, PS Sofronie a rostit o rugăciune de binecuvântare, după care primarul Ilie Bolojan a transmis un scurt mesaj celor prezenţi, remarcând faptul că, în acea încăpere, în urmă cu 100 de ani, s-a semnat Declaraţia de Independenţă. Astfel, „în semn de respect şi aducere aminte faţă de ce s-a întâmplat acum 100 de ani”, s-a luat decizia ca, în mod excepţional, şedinţa festivă să se desfăşoare aici. „Sper că, în continuare, această casă va fi o ancoră importantă pentru comunitatea română din Oradea şi pentru ţara noastră”, a afirmat primarul Oradiei. Despre ce s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani în data de 12 octombrie, despre rolul lui Aurel Lazăr în derularea evenimentelor şi despre cariera acestuia a vorbit directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. „Aurel Lazăr şi-a asumat curajul de a gădui această adunare, această întâlnire în casa lui. Nu a ezitat nicio clipă să fie coordonatorul comitetului de iniţiativă, să-şi asume rolul de lider al Comitetului Naţional Român, cel puţin pentru ziua de 12 octombrie 1918, dar şi apoi. S-au întrunit (n.r. - în casa lui Aurel Lazăr) pentru a decide cu mare hotărâre despărţirea de Imperiul Austro-Ungar, independenţa, o idependenţă asumată în primul rând de clasa politică şi apoi asumată de masele populare şi de elitele intelectuale ale Bihorului şi Transilvaniei deopotrivă. Din punctul meu de vedere, dar şi al altora, vorbim de omul politic cel mai important al lumii româneşti din Transilvania, care a impulsionat, prin atitudinea lui, această realizare a României Mari”, a menţionat Aurel Chiriac.

După încheierea şedinţei festive a CLO, cei prezenţi s-au îndreptat spre statuia lui Aurel Lazăr, unde au fost depuse coroane, jerbe şi buchete de flori. Prima coroană depusă la picioarele lui Aurel Lazăr a fost din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis. Printre cei care au adus flori s-au numărat elevii Şcolii „Spirul Haret” din Chişinău, aflaţi în vizită în municipiul de pe Crişul Repede, dar şi elevi ai Liceului „Aurel Lazăr” şi ai Liceului „Iosif Vulcan”.