Seria lăzărişti alături de cei "singuri acasă" - Un nou episod
Începutul a fost mai greu. Începutul cu coborârea din lumea cifrelor şi a maximelor referitoare la fenomenul sărăciei în cea reală, unde copiii împart între ei o felie de pâine sau trăiesc cu adevărat drama de a fi "singuri acasă". Odată început însă, demersul lăzăriştilor de a se implica activ în ajutorarea acestor copii continuă cu mult avânt.
Lipsa banilor îi determină pe tot mai mulţi părinţi să-şi lase copiii în grija rudelor şi pleacă la muncă în străinătate ca să le ofere un viitor mai bun. Pentru copii, separarea de părinţi reprezintă un moment dificil peste care reuşesc să treacă cu greu, mai ales dacă sunt abandonaţi la vârste fragede. Efectul acestui fenomen: o generaţie în pericol. Ruperea legăturii cu părinţii îi face pe copii vulnerabili, fiind expuşi riscului de abandon şcolar şi delincvenţă.
Fenomenul "copiilor singuri acasă" (urmare a plecării unuia sau a ambilor părinţi în străinătate) ia amploare, devenind nu doar un eveniment de viaţă pasager, ci un eveniment psihotraumatizant în viaţa familiei şi a copilului deopotrivă ale cărui efecte se vor resimţi în decursul anilor ce vor urma. Aceasta pentru că plecarea unuia sau a ambilor părinţi la muncă în străinătate reprezintă un eveniment de viaţă cu efecte negative asupra dezvoltării personalităţii copilului. Deşi motivaţiile aduse de părinţi sunt cel mai adesea în legătură cu crearea unor condiţii de viaţă mai bune copiilor, realitatea oferă adevăratul tablou subsecvent al fenomenului - copii neglijaţi, deprivaţi afectiv, copleşiti de responsabilităţi care depăşesc nivelul lor de maturizare bio-psiho-socială.
Înţelegând situaţia delicată şi starea în care se află aceşti copii, voluntarii lăzărişti - elevi de liceu - încearcă să le cultive competenţe psiho-sociale, afective şi comportamentale, în scopul diminuării impactului psiho-socio-afectiv pe care l-a creat plecarea părinţilor. După prima întâlnire reuşită, care a avut loc în luna octombrie, tinerii s-au întâlnit pentru a doua oară cu copiii înscrişi în program şi le-au propus jocuri interactive, realizarea de desene pe tabla ecologică, tenis de masă, învăţarea unui cântec, vizionarea de filme de animaţie şi, bineînţeles, servirea unei prăjituri şi a unui suc.
Însoţitorii au luat parte la "Şcoala părinţilor", unde persoane aflate în aceeaşi situaţie - aparţinătorii copiilor care participă la activităţi - şi-au împărtăşit problemele şi au primit îndrumări.
Următoarea întâlnire va avea loc în data de 4 decembrie în sala de festivităţi a Liceului Teoretic "Aurel Lazăr".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.