Studenți ai universităților din Oradea și Iași au avut ocazia, vineri, 24 mai, de a intra în pielea personajelor unei negocieri de aderare a României în spațiul Schengen. Universitatea din Oradea a susținut această negociere în cadrul Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice pentru Studenţi „România, de la Marea Unire (1918) la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene (2019)”, ediția a III-a, organizată de către Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării – Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene. Premiile au fost pe măsură.

Sesiunea Națională de Comunicări Științifice a durat patru zile, din 22 până în 25 mai a.c., însă punctul culminant a avut loc vineri, în data de 24 mai a.c., când studenți ai Universității din Oradea (Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene) și ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, au intrat în pielea personajului jucat, astfel încât a fost realizată o negociere corectă și bazată pe adevăr. Studenții și-au abandonat, pentru câteva ore, orice simpatie sau aliniere politică pentru a putea susține punctul de vedere al personajului lor. Rezultatul, un grup de tineri care, în această zi, se găsesc recunoscători pentru noile informații aflate într-un mod practic și eficient. Dezbaterea a durat două ore și jumătate. Fiecare student a avut, astfel, șansa sa „la lumină”. Au fost puse în temă toate subiectele precizate în rapoartele MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare) privind România: „guvernul României nu îndeplinește nici măcar standardele minime în oprirea traficului de persoane”, „probleme cu gestionare emigranților” și „creșterea corupției în ultimii ani”. Studenții au fost împărțiți în două grupuri, unul - reprezentând Grupul de lucru pentru evaluarea Schengen (SCHEVAL), din cadrul Consiliului Uniunii Europene, iar celălalt -  reprezentând România. Grupul SCHEVAL și-a expus poziția față de România folosind statistici exacte, iar reprezentanții României și-au susținut punctul de vedere, reprezentând diferite viziuni politice, astfel încât acuratețea negocierii să fie simțită. Bineînțeles, fiind vorba de studenți și nu de politicieni profesioniști, au fost și multe momente care i-au lăsat pe aceștia cu zâmbetul pe buze, atmosfera fiind una caldă, prietenoasă și care invită la conversație decentă.

Studenții Specializării Jurnalism din cadrul Universității din Oradea au avut, și ei, propriul moment de exprimare, după terminarea negocierilor, în cadrul „conferinței de presă”. Aceștia și-au ascuțit simțurile ziaristice, încercând să găsească întrebări pertinente în timpul negocierii și care au primit, mai târziu, răspunsuri de la negociatori.

Evenimentul a primit susținere din partea Universității din Oradea, Președintele Senatului – profesor univ. dr. Sorin Curilă, urmărind întreaga negociere, din mijlocul studenților, și adresându-le, la final, felicitări: „Vă felicit pentru seriozitatea cu care ați abordat activitatea de azi, pentru modul în care ați ridicat probleme și pentru soluțiile pe care le-ați oferit. Sunt impresionat de dorința dumneavoastră de a vă implica în eradicarea corupției. V-am văzut pătrunși de dorința de a lupta împotriva acestui flagel, care ia proporții și zdruncină societatea românească, dar și întreaga Uniune Europeană”.

Pentru că orice eveniment de cultură trebuie să își susțină participanții, decernarea premiilor a avut loc imediat după. Juriul, constând în lector univ. dr. Cristina Dogot - președintele juriului, comisar șef dr. Ioana Bordeianu, lector univ. dr. Alina Brihan, asistent univ. dr. Edina Lilla Meszaros, a oferit premii tuturor participanților la negociere, precum și celor mai buni din celelalte activități desfășurate în cadrul Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice, din acest an.

Scopul evenimentelor de acest fel este crearea unei comuniuni între studenții diferitelor universități din țară, astfel încât aceștia să continue să lucreze împreună pentru un viitor mai bun.

Rareș CERNEA, student Anul I, Jurnalism