Cea de-a 29-a ediție a concertului rock-comemorativ „Give peace a chance” a avut loc duminică, 6 august, pe scena din parcul Muzeului Ţării Crişurilor.

 

Evenimentul a debutat la ora 18.00, cu o piesă interpretată de Florian Chelu Madeva - „Programa mea”, de Iosif Vulcan, iar, ulterior, au performat toți artiștii invitați, cu excepția lui Sergiu Nica și a lui Emil Sauciuc, care, din motive întemeiate, nu au mai putut participa.

La această ediție au încântat publicul cu piese frumoase, potrivite temei concertului: Marian Filip Band (Anisia, Marian Filip, Voicu Tăutu, Șerban Filip, Florian Bacoș, Jozsi Trendler); Studio M (Mihaela Simai, Adrian Pașcalău, Dan „Bebe” Beșe, Doble Cornel); Malec Esther & Ana Rotar, Lăcrimioara Deac & Tasi, Raul Bochiș, Alexandrina Chelu-Schorr, Iuliana Băican Chelu, Călin Pop (Celelalte Cuvinte) & Raul Silaghi și Florian Chelu Madeva. Prezentările le-a făcut Alexandrina Chelu-Schorr, preluând ștafeta de la tatăl său.

Concertul s-a încheiat cu binecunoscuta melodie a lui John Lennon, „Give peace a chance”, interpretată de artiştii prezenţi în spectacol.

„Față de alți ani, de data aceasta, am fost incluși în proiectul Muzeului, „Tipografia de idei” și, astfel, s-a putut deconta măcar sonorizarea. Anual, noi depunem proiect de finanțare, însă, nici în 2022, și nici anul acesta, nu a fost aprobat, așa că ne-am ocupat în mod particular și am remunerat artiștii din fonduri proprii ale Fundației Rock Filarmonica Oradea. Publicul a rezonat, a fost numeros și ne-a transmis aplauze cu multă căldură. Am simțit asta!”, ne-a mărturisit Alexandrina Chelu-Schorr. Pe această cale, artista a adus mulțumiri Muzeului Țării Crișurilor pentru găzduire, atât fostului director, Aurel Chiriac, cât și actualului director, Gabriel Moisa, care a înțeles importanța longevității concertului.

Sintagma „rock comemorativ” este unică în lume, concertul amintind anual, în primul rând, despre oroarea unei asemenea catastrofe, fiind, în acelaşi timp, „un strigăt împotriva tuturor celor care comit crime”.

În urmă cu 78 de ani, bomba atomică Little Boy a fost lansată de bombardierul american Enola Gay. 57 de secunde mai târziu, un întreg oraş a fost carbonizat. Omenirea intrase în era războiului nuclear. Potrivit unor calcule aproximative, explozia a avut puterea echivalentă a 16.000 de tone de dinamită.