Municipalitatea orădeană vrea să mute statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, în locul său urmând să fie reamplasată o statuie ecvestră din bronz a Regelui Ferdinand. Locul ales pentru Mihai Viteazul este Centrul Civic, între Casa de Cultură a Sindicatelor şi Catedrala Ortodoxă, cu faţa spre catedrală. CLO şi-a dat acordul, prin votul exclusiv al liberalilor.

Pe ordinea de zi a şedinţei de azi a Consiliului Local Oradea s-a aflat un proiect privind relocarea statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în Piaţa Emanuil Gojdu pentru ca în locul ei să fie amplasată statuia ecvestră a Regelui Ferdinand. Nu e prima dată când municipalitatea anunţă mutarea statuii lui Mihai Viteazul, doar că, de această dată, a renunţat la amplasamentul iniţial, Parcul Olosig, optând, în schimb, pentru Centrul Civic, în viitoarea piaţă pietonală (exact aşa cum propunea în urmă cu cinci ani CRIŞANA, în momentul în care a fost declanşată dezbaterea publică privind redesenarea arhitectonică a Pieţei Unirii – n.red.).  Primarul Ilie Bolojan a anunţat că au fost parcurse etapele necesare relocării. Astfel, potrivit unui studiu realizat de specialişti din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, se recomandă reamplasarea în cadrul ansamblului Duiliu Marcu din Piaţa Unirii a statuii lui Ferdinand şi relocare lui Mihai Viteazul. Realizatorii studiului au propus patru posibile amplasamente pentru statuia lui Mihai Viteazul: Parcul Mihai Viteazul (Parcul Olosig), Piaţa Emanuil Gojdu (Centrul Civic), Parcul 22 Decembrie şi strada Cele Trei Crişuri (zona Centrului Civic). Dintre aceste propuneri, cel mai mare punctaj l-a obţinut Piaţa Emanuil Gojdu.

Primarul Ilie Bolojan susţine că propunerea de relocare a primit aviz din partea Comisiei Zonale de Monumente, dar şi din partea Comisiei Naţionale pentru monumente de for public din cadrul Ministerului Culturii, precum şi avizul moştenitorilor autorilor statuii. În locul lui Mihai Viteazul, municipalitatea vrea să ridice statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, pe acelaşi amplasament pe care, în perioada 1924-1940, a existat un monument similar. Municipalitatea menţionează că „statuia ecvestră a regelui Ferdinand întregitorul, realizată în bronz de către sculptorul orădean Mihai Kara în anul 1924 a consituit elementul central de for public al ansamblului decorativ arhitectural-sculptural conceput de arhitectul Duiliu Marcu”, adăugând că „propunerea amplasării statuii regelui Ferdinand în acest loc i-a aparţinut generalului Traian Moşoiu, fiind aprobată de Consiliul Orăşenesc”.

Opoziţie în Consiliul Local

În şedinţa de consiliu, propunerea municipalităţii s-a lovit de opoziţie din partea reprezentanţilor Asociaţiei Mihai Viteazul, proprietara monumentului, care, la fel ca în urmă cu patru ani, când s-a propus oficial, în CL Oradea, mutarea statuii în Parcul Olosig, a cerut păstrarea ei în Piaţa Unirii. Secretarul asociaţiei, col.(r) Constantin Moşincat, a reamintit că statuia lui Mihai Viteazul a fost realizată şi amplasată în Piaţa Unirii la începutul anilor ’90 din donaţiile cadrelor militare din Oradea. În plus, Moşincat a afirmat că, prin decizia de mutare a statuii, se încalcă dorinţa sculptorului de păstrare pe actualul amplasament şi ignoră poziţia proprietarului monumentului, Asociaţia Mihai Viteazul. Chiar dacă primarul Ilie Bolojan a afirmat că există acordul moştenitorilor autorului, Constantin Moşincat a menţionat că „la mine în mapă se găseşte expres protestul aristului Geta Caragiu împotriva deciziei Consiliului Local din 2014, când a mai existat o tentativă de mutare a statuii. Eu am această poziţie a autorului când era încă în viaţă”. Totodată, el a atras atenţia că municipalitatea nu are acordul proprietarilor, adică a Asociaţiei Mihai Viteazul, pentru mutarea statuii.

Propunerea Primăriei a fost respinsă şi de consilierii UDMR, care consideră că în locul statuii lui Mihai Viteazul ar trebui ridicată statuia Sfântului Ladislau. Lidera gurpului UDMR, Melinda Kirei, a solicitat Primăriei Oradea ca, în cazul în care Mihai Viteazul se mută în Centrul Civic, parcul care-i poartă numele să revină la denumirea iniţială - Parcul Olosig. În ceea ce-i priveşte pe social-democraţi, aceştia au propus amânarea votului deoarece în proiect nu există niciun document legat de situaţia juridică a statuii lui Mihai Viteazul. Primarul Ilie Bolojan a replicat că propunerea de retragere de pe ordinea de zi a proiectului este inoportună, pentru că s-ar pierde prea mult timp, în condiţiile în care trebuie demarată procedura de selectare a artistului care să realizeze statuia regelui Ferdinand, după care trebuie obţinut avizul din partea Comisiei de Monumente şi For Public pentru noua statuie şi apoi realizarea acesteia. Asta în condiţiile în care municipalitatea speră că ecvestra regelui Ferdinand va fi amplasată în Piaţa Unirii anul viitor. În ceea ce priveşte propunerea Melindei Kirei, primarul a afirmat că municipalitatea a făcut demersurile pentru atribuirea denumirii de Parc Olosig fostului cimitir, urmând ca proiectul să fie supus aprobării în următoarea şedinţă ordinară a CLO.

La vot, propunerea municipalităţii de mutare a statuii lui Mihai Viteazul în Piaţa Emanuil Gojdu şi reamplasarea statuii lui Ferdinand în Piaţa Unirii a fost aprobată doar de liberali, consilierii UDMR votând împotrivă, iar cei ai PSD abţinându-se.