Pentru că mai sunt doar câteva zile până la Ziua Îndrăgostiţilor, orădenii au pornit deja în căutarea cadoului perfect pentru persoana iubită. Cele mai vânate produse în această perioadă sunt inimioarele şi jucăriile de pluş, dar şi aranjamentele florale, pralinele belgiene şi bijuteriile din argint, cei mai harnici cumpărători fiind tinerii, care nu se uită la bani când vine vorba de cadouri.

Ofertă pentru toate gusturile

De la aranjamente florale, până la inimioare şi jucării de pluş, toate împânzesc, în aceste zile, vitrinele magazinelor din Oradea. La mare căutare sunt obiectele roşii, simple şi accesibile, dar se vând foarte bine şi bijuteriile din argint. Oricum gusturile clienţilor diferă de la an la an, însă magazinele s-au aprovizionat din timp pentru a satisface şi cele mai exigente gusturi. Astfel, dacă într-un an au trecut foarte bine jucăriile din pluş, în alt an s-au cumpărat mai mult suporturile de telefon cu inimioară. Într-unul dintre magazinele de pe Pietonală pot fi admirate produse specifice sărbătorii de Sfântul Valentin: cutii de bijuterii, rame foto şi candele cu inimioară, set de lumânări, gablonţuri etc. Dacă în alţi ani, în preajma Zilei Îndrăgostiţilor, Pietonala orădeană era împânzită de comercianţi, în ultimii doi ani aceştia au dispărut ca prin minune. Potrivit lui Petri Csilla, reprezentanta Serviciului Comunicare din cadrul Primăriei Oradea, "întrucât nu au fost persoane doritoare să-şi vândă marfa în spaţiile respective, nu a fost organizată licitaţie nici în acest an". Situaţia se va schimba însă de 1 Martie, când orădenii vor avea ocazia să achiziţioneze de la micii comercianţi frumoasele simboluri ale primăverii.

Sărbătoarea Sfântului Valentin

Necunoscută înainte de Revoluţie, sărbătoarea Sfântului Valentin (Valentine's Day) a devenit populară şi în România, data de 14 februarie reprezentând "Ziua îndrăgostiţilor", ce are ca simbol inimioarele roşii. Tradiţiile Romei antice au dat naştere acestei sărbători, iniţial aceasta se numea Lupercalia, serbări ce erau închinate în onoarea zeilor Juno şi Pan. Sărbătoarea Sfântului Valentin a fost stabilită pentru prima dată în 496 de către Papa Gelasius I, pentru data de 14 februarie, iar prima reprezentare a Sfântului Valentin a apărut în Cronica de la Nuremberg (1493), în aceasta afirmându-se că el a fost un preot roman martirizat în timpul domniei lui Claudius al II-lea. Preotul Valentin a fost arestat şi întemniţat pentru că oficia căsătorii între creştini şi pentru că îi ajuta pe aceştia, fapte persecutate de romani în primele secole ale creştinismului. Încercarea sa de a-l converti pe împăratul Claudius la creştinism îi va aduce condamnarea la moarte, data exactă a executării preotului Valentin nefiind necunoscută, cronicile menţionând ca date posibile anii 269, 270 sau 273.