Toamna Orădeană, între spectacole demonstrative, meşteşuguri tradiţionale şi concerte - Lupte medievale în Cetate
Primul week-end al Toamnei Orădene a adus în Cetatea Oradea mii de vizitatori care s-au bucurat de numeroasele activităţi pregătite de organizatori. Spectacolul demonstrativ de lupte medievale, cu lovituri reale în deplină siguranță, susţinut de Asociația Paladinii de Terra Medieş și Grupul de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana, s-a bucurat de o largă audienţă în toate cele trei zile.
De dimineaţa până spre miezul nopţii, în Cetatea Oradea, timp de trei zile, a răsunat muzica medievală şi sunetul armelor, în cadrul bogatelor şi diversificatelor manifestări organizate cu prilejul debutului Toamnei Orădene. Fortificaţia medievală a fost luată cu asalt de mii de orădeni, dar şi turişti veniţi să redescopere noua construcţie reabilitată. Au descoperit nu doar frumuseţea clădirilor, dar şi farmecul pe care un astfel de amplasament îl poate oferi, dacă aici se derulează manifestări culturale. Sala cu grifoni a fost redeschisă publicului, vineri seara, în prezenţa directorului Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, şi a viceprimarului Huszar Istvan. Aceasta va găzdui, pe toată perioada celor zece zile ale Toamnei Orădene, expoziţia "Arheologia Cetăţii Oradea". Viitoarea Galerie de Artă din corpul C, de asemenea va avea expuse mai mult timp expoziţiile "Hainele cele noi ale Cetăţii Oradea", respectiv "Oradea în Carte Poștală Veche". Corpul K şi-a deschis porţile pentru meşteşugari, sticlari, făuritori de instrumente muzicale, de obiecte din piele, ţesători, artiştii interacţionând cu publicul şi prezentându-şi tehnicile de lucru. Aceştia vor putea fi reîntâlniţi în Cetate şi în weekend-ul următor. Producătorii locali şi-au găsit şi ei un spaţiu de expunere. Fabricanţi de săpunuri şi cosmetice bio, de uleiuri de lavandă, de dulciuri de casă, de miere etc. au fost vizitaţi de mii de orădeni interesaţi de modul în care îşi realizează produsele. "Avem o gamă variată de produse, de la săpunuri cu diverse arome naturale, la balsam de buze, creme, şampon, gel dezinfectant etc. Simplu Natural oferă ocazia tuturor clienţilor de a-şi crea propriul produs cosmetic, folosind ingrediente naturale", ne-a declarat Dana Maşcaş.
Spectacolele de teatru, concertele de muzică medievală, jongleriile cu focul, proiecţiile 3 D, toate au umplut timpul orădenilor veniţi în Cetate. Pe meterezele Cetăţii şi-au ridicat tabăra cu corturi membrii Asociației Paladinii de Terra Medieş și Grupul de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana. Ei au pregătit o expoziție de arme și armuri, prezentarea costumației, prezentarea de arme specifice perioadei medievale cu scurte lupte demonstrative, activități interactive cu publicul participant, cum ar fi inițierea în mânuirea armelor de luptă, lecții de duel, probe de îndemânare sub îndrumarea cavalerilor etc. De asemenea, ei au susţinut şi spectacolul demonstrativ de lupte medievale în cadrul unor scenete și legende medievale, lupte full contact în echipament medieval complet, cu lovituri reale în deplină siguranță.
Toamna Orădeană continuă azi, când în Cetate va fi ziua trupelor de dans, iar de la ora 18.00, la Sala "Florica Ungur", e programat un concert cameral susţinut de Rock Filarmonica şi Corul Voces. Mâine, 6 octombrie, de la ora 17.30, în Biserica Romano-Catolică din Cetate, Thurzo Zoltan va susţine un concert de muzică clasică de pian, la lumina a 933 de lumânări. De la ora 19.00, pe scena din Cetate vor evolua Monica Anghel şi Ovidiu Comornic. Miercuri, de la ora 17.00, va avea loc premierea olimpicilor şi a tinerilor sportivi orădeni, iar de la 20.00, e programat un concert de muzică Klezmer. Joi, 8 octombrie, este ziua muzicii populare, de la ora 17.30, organizându-se un concert cu invitaţi de seamă: Nicolae Furdui Iancu, Dinu Iancu Sălăjanu, Cristian Pomohaci, Dumitru Fărcaș, Florica Zaha, Maria Haiduc, Nicoleta Voica, Maria Sidea, Florentina și Petre Giurgi, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Florin Maris Hinsu, Ionel Ban, Antonela Ferche Buțiu, Ansamblul Nuntașii Bihorului și Orchestra Rapsodia Bihoreană. Evenimentul va fi prezentat de Iuliana Tudor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.