Un spectacol maraton de peste cinci ore la Oradea - Remember Cenaclul Flacăra
Peste 800 de orădeni, cu vârste cuprinse între 3 și 80 de ani, au participat, miercuri seara, la spectacolul „Remember Cenaclul Flacăra”, găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor. Atmosfera a fost una incendiară, în cadrul spectacolului fiind rememorate cele mai importante momente ale mișcării culturale Cenaclul Flacăra.
La 45 de ani de la înființarea Cenaclului Flacăra, la 75 de ani de la nașterea lui Adrian Păunescu și la 100 de ani de la Marea Unire, numeroși membri ai Cenaclului Flacăra s-au reîntâlnit, pe scenă, pentru un nou eveniment excepțional de muzică, poezie și dialog, plin de confirmări, dar și de surprize.
Remember Cenaclul Flacăra a ajuns, miercuri seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor, spre încântarea orădenilor, care i-au primit cu bucurie și emoție nesfârșită pe artiștii: Andrei Păunescu și trupa „Totuși”, Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Victor Socaciu, Cristi Minculescu, Magda Puskas, Emeric Imre, Valentin Moldovan, Cristian Buică, Generația Folk, Vanghele Gogu, Mădălina Amon, dar și alte nume grele. Iubirea, părinții, dreptatea și libertatea au fost temele fundamentale ale spectacolului.
Peste 800 de oameni, de toate vârstele, au stat mai bine de cinci ore la spectacol, au aplaudat frenetic și au cântat toate cântecele care au făcut istorie, ca la... Cenaclu.
Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural care s-a desfășurat între anii 1973 și 1985, condus de poetul Adrian Păunescu. De la poezia compusă de însuși Adrian Păunescu și până la versurile recitate din poeziile poeților consacrați, de la muzica timid îngânată de debutanți anonimi, care urcau pentru prima dată pe scenă și până la unele piese deja cunoscute ale unor formații sau soliști deja afirmați, Cenaclul Flacăra a delectat publicul cu muzică, începând de la melodii populare și până la muzică clasică, folk și rock.
Cenaclul a fost interzis de autorități pentru că promova libertatea, cultura și gândirea neîngrădită, prin muzică, versuri și dialog, opunându-se cenzurii și dogmelor epocii totalitare.
În primii 12 ani de activitate, au avut loc 1.615 manifestări cu peste șase milioane de spectatori. După reînființare, între 1990 și 2010, au mai avut loc peste 1.000 de manifestări, iar după 2010, au avut loc sute de evenimente „Remember Cenaclul Flacăra - Adrian Păunescu”, în toată țara și în străinătate, cu sute de mii de participanți.
Este rusinos ca Rusinea Nationala adrian paun paunescu sa fie Comemorat, Celebrat si inca intr-un Oras ca Oradea!Se pare ca tineretul si acum poate fi manipulat! Astia habar nu au ce Greata Nationala a fost paunescu!Rusinica Oradeni! Eu sint nascut IN ORADEA! Dar nu cea in subordinea PCR acum PSD! viorel ratiu cincinnati oh usa