În organizarea Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, în perioada 16-17 mai, la Cluj-Napoca și Oradea, se vor desfășura două concerte ale orchestrei româno-estoniene, în cadrul proiectul Erasmus+ intitulat  Educating the Next Generation of Orchestra Players (ENGOP).

Instituția clujeană de învățământ muzical este coordonatoarea unui proiect de parteneriat strategic de cooperare, inovare și schimb de bune practici alături de Nõmme Musikakool, din Tallinn, Estonia. Debutând în octombrie 2017, proiectul ENGOP se întinde pe o perioadă de doi ani, și are ca priorități: formarea și dezvoltarea aptitudinilor, deprinderilor și competențelor specifice necesare cântatului într-o orchestră simfonică profesionistă și înnoirea metodelor de predare a disciplinelor muzicale, urmărindu-se ca scop final facilitarea accesului pe piața muncii a participanților la proiect. Grupul țintă este reprezentat de elevii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, care cântă la unul dintre instrumentele orchestrei simfonice. Astfel, orchestra formată are în componență peste 60 de elevi români și estonieni, care au fost selecționați pentru a participa la schimburi de scurtă durată între cele două țări. Conducerea muzicală a orchestrei este realizată de către dirijorii Mihaela Cesa-Goje (România) și Riivo Jõgi (Estonia). Prima întâlnire a orchestrei româno-estoniene a avut loc în octombrie 2018, în Estonia, cu ocazia primei mobilități a proiectului. Cea de a doua mobilitate se desfășoară la Cluj-Napoca, în perioada 11-19 mai 2019, unde gazdele de la „Sigismund Toduță” au pregătit și activități precum cursuri de măiestrie pentru elevii estonieni, un recital/workshop cu muzică estoniană și multe altele. Una din noutățile pe care le aduce acest proiect o reprezintă transmisia live a două repetiții, dar și a celor două concerte care vor avea loc joi, 16 mai, de la ora 19.00, la Cluj-Napoca, iar vineri, 17 mai, de la ora 19.00, la Oradea.

„Cele două concerte din Cluj-Napoca și Oradea reprezintă un periplu muzical ce face trecerea de la Clasicism la Romantism, călătorind din Mexic până în lumea musical-ului de pe Broadway. Apariția unei lucrări de inspirație mioritică, în primă audiţie absolută, scrisă special de către compozitorul Alexandru-Ștefan Murariu, pentru acest proiect, reprezintă încă un aspect marcant al concertelor”, anunță organizatorii evenimentului. Filarmonica de Stat Oradea reprezintă unul dintre partenerii de bază ai proiectului prin punerea la dispoziție a sălii de spectacole în privința derulării evenimentului. Printre partenerii proiectului se numără Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Liceul de Arte Oradea și Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca.

Orădenii sunt așteptați cu drag la concertul extraordinar al orchestrei româno-estoniene ce va avea loc vineri, 17 mai 2019, începând cu ora 19.00, în sala de concerte Enescu-Bartók a Filarmonicii de Stat Oradea, intrarea fiind liberă.