Vineri, 12 februarie, în foaierul Teatrului Regina Maria, a avut loc lansarea celui mai recent volum semnat de Varujan Vosganian, "Cartea poemelor mele nescrise". Lansarea a fost organizată de Revista Familia, iar volumul a fost prezentat de directorul publicaţiei culturale, Ioan Moldovan.

În viziunea scriitorului Moldovan, "Cartea poemelor mele nescrise" este cel mai bun volum semnat de Varujan Vosganian. O carte în care se fac trimiteri la cărţile Sfinţilor Părinţi, la Biblie, la tradiţiile armeneşti, la familia poetului, familie a cărui personaj miraculos este bunicul. "Mă bucur că Varujan Vosganian a ales să-şi lanseze această carte şi la Oradea, la fel cum mă bucur că de faţă sunt buni cunoscători şi rafinaţi cunoscători de poezie", a spus directorul Familia. Pentru Ioan Moldovan, Vosganian este poetul care "depune efort continuu pentru a găsi un argument că prezentul există. "Poetul surprinde prezentul şi constată că prezentul este de neprins. Şi atunci, care este soluţia în poezia lui Varujan Vosganian?", subliniază Moldovan. "Varujan Vosganian se află într-un moment în care a urcat într-un podiş deasupra căruia străluceşte o lumină grecească. O lumină care, însă, nu repoate împiedica tulburata lume interioară a poetului. Această luptă între clipă şi speranţa duratei, conferă textelor sale o energie, o substanţă, un conţinut care le fac valoroase", a mai precizat directorul Revistei Familia.

Autorul vorbeşte despre destinul colectiv al poporului armean şi despre destinul personal, fără să utilizeze minciuna romantică, fără emfază, cu onestitate, construind o bună comunicare cu cititorul. "Citind această carte vom avea multe satisfacţii. Este o carte de vârf a poeziei noastre contemporane", a mai spus Ioan Moldovan.

În continuare, Varujan Vosganian le-a vorbit invitaţilor despre mesajul cărţii sale şi despre rolul poetului în lume. "Adevăraţii învingători ai istoriei sunt poeţii, nu generalii. Imperiile construite de poeţi trăiesc şi astăzi, cele construite de generali s-au prăbuşit", a spus Vosganian.

El le-a transmis cititorilor că volumul "Cartea poemelor mele nescrise" este o invitaţie de a-şi face propria predică de pe munte, la fel ca Mântuitorul, de a-şi căuta fericirile şi de a se întreba dacă sunt cu adevărat fericiţi.