Sute de orădeni au fost prezenţi, ieri, la ceremonialul militar-religios organizat în Parcul 1 Decembrie, la Statuia Ostaşului Român, sărbătorind astfel Ziua Armatei Române.

Evenimentul a început cu întâmpinarea oficilităţilor, a prefectului Claudiu Pop şi a locţiitorului comandantului Garnizoanei, lt. col. Ioan Pop. A urmat momentul salutului drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv, după care s-a  intonat Imnul Naţional al României. Momentul religios a fost oficiat de preoţii din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Garnizoanei Oradea. În încheierea acestui moment, preotul Mircea Ioniţă a adus cuvinte de laudă Armatei Române, menţionând că aceasta „are un suflet nobil şi curat pentru că face un lucru minunat şi măreţ pentru ţară". Despre însemnătatea evenimentului a vorbit istoricul militar, colonel rezervă, dr. Constantin Moşincat. Acesta a amintit câteva aspecte istorice care au făcut posibilă comemorarea zilei Armatei Române.

„Pentru eliberarea Bihorului, a Oradiei, la 12 octombrie 1944, gruparea de forţă de trei divizii a 16.225 de ostaşi, a lăsat 210 morţi", a menţionat Constantin Moşincat. Istoricul a adus la cunoaştinţa orădenilor şi faptul că în Rusia se va inaugura primul cimitir construit în memoria militarilor români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial pe frontul de la Stalingrad. În ceea ce priveşte acest eveniment, Ministerul  de Externe a oferit detalii în urmă cu câteva zile într-un comunicat: „în cadrul manifestării va avea loc dezvelirea plăcii comemorative centrale a cimitirului militar, reînhumarea rămăşiţelor pământeşti ale unui număr de 10 eroi români identificate şi exhumate recent în regiune şi acoperirea simbolică a sicrielor acestora cu pământ adus din România special pentru această ceremonie".

Sărbătoarea de ieri a continuat, locţiitorul comandantului Garnizoanei  Oradea, lt. col. Ioan Popa a prezentat ordinul ministrului apărării naţionale privind sărbătorirea Zilei Armatei Române. În cadrul ordinului s-a menţionat că bugetul alocat apărării va creşte din 2017, ajungând până la 2% din PIB.

„Treceţi batalioane române Carpaţii" şi alte cântece patriotice, au fost intonate de corul veteranilor „Gl. Traian Moşoiu", iar mai apoi de elevii din corul Liceului de Arte Oradea. În încheierea ceremoniei, participanţii au depus coroane şi jerbe de flori la picioarele Statuii Ostaşului Român, iar Garda de Onoare a defilat în faţa oficialităţilor şi a publicului. Evenimentul a fost organizat de către Garnizoana Oradea, cu sprijinul Prefecturii Judeţului Bihor, a Consiliului Judeţean Bihor, a Primăriei Municipiului Oradea şi a structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Garnizoana Oradea.

Beatrice BUNGO