Ziua Foştilor Deţinuţi Politici la Oradea - Parastas în memoria mucenicilor României
Memoria foștilor deținuți politici rămâne vie în suflete orădenilor care, ieri, au participat în număr mare la parastasul organizat pentru martirii care au îndurat calvarul temnițelor comuniste.
Ca în fiecare an, și ieri, 9 martie, când se sărbătorește Ziua Foștilor Deținuți Politici, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici - Filiala Bihor şi Asociaţia "Cei 40 de Mucenici" a organizat, la Biserica "Sf. Treime" din Parcul Traian, un parastas pentru foştii deţinuţi politici morţi în închisorile comuniste. În calendarul ortodox, pe data de 9 martie se sărbătoresc cei 40 de Mucenici din Sevastia. Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini. Aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost întemniţați timp de opt zile și bătuți cu pietre. După aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare, în lacul Sevastiei. În urma rugăciunilor, apa lacului s-a încălzit și gheața s-a topit. La fel ca și cei 40 de Mucenici, care au rezistat pentru credința lor, și foștii deținuți politici au îndurat un regim dur, de exterminare, în închisorile comuniste.
Ca niciodată, ieri, bisericuța unde slujește părintele Emilian Susan s-a umplut de foști deținuți politici bihoreni, dar și de urmași ai celor care au murit în închisorile comuniste sau au suferit în Gulagul Românesc. Cu toții au asistat la slujba de pomenire a celor care s-au jertfit pentru apărarea demnității, libertății și credinței poporului român. Printre cele 2 milioane de români care au cunoscut ororile gulagului românesc, bihorenii au ocupat şi ei un loc de frunte pe această listă a suferinţelor. Potrivit specialiştilor, numărul victimelor din judeţul nostru clasa Bihorul în primele 10 locuri, cu un procent de 1,4%, procent rezultat în urma studierii fişelor matricole penale. În cazul bihorenilor arestați, prima lor oprire era la Securitatea din Oradea, situată pe Republicii, colț cu strada Pescărușului, dincolo de Liceul CFR. Aici timp de mai multe luni, "dușmanii poporului" au fost încarcerați în celulele de la subsol, nu aveau mai mult de 2X2 mp. Înăuntru se găsea un pat, de regulă un prici, dar unii dintre încarcerați amintesc că au găsit aici și paturi de beton. Celula era fără lumină, fără aerisire, fără WC. Mizeria și mirosurile fetide par îmbibate în pereţii acestor celule în care s-au scurs lacrimi şi sânge. După anchetele dure, desfășurate, de regulă pe timpul nopții, arestații erau duși la Penitenciarul Oradea, după care erau triați și trimiși prin toate celelalte locuri de detenție presărate de-a lungul țării. Mulți au decedat în aceste temnițe, fiind înmormântați în gropi comune, fără cruce. În amintirea lor, urmașii, dar și foștii colegi de suferință au aprins o candelă și au spus rugăciuni. "Așa cum Nicolae Steinhardt spunea, "Dăruind vei dobândi", și acești mucenici s-au dăruit prin faptele lor și au dobândit libertate și mântuire sufletească", a precizat părintele Emilian Susan, cel care a oficiat slujba de pomenire. Momentul de ieri a fost marcat și prin recitarea de către poeții Leontina Costruț, Sabina Măduța și Aurel Horgoș a unor poezii dedicate foștilor deținuți politici. După parastas, toți cei prezenți au depus flori la Troiţa ridicată în Parcul Traian. Printre cei care ne-au părăsit în ultimul an, o amintim pe Aurora Dumitrescu, Leontin Budar și Gheorghe Branda.
Mă comuniştii au săvârşit nişte orori execrabile te şi miri cum le-a îngăduit divinitatea, dar cei de azi sunt mai buni?Eu cred că numărul oamenilor care s-au sinucis s-au şi-au pierdut minţile din cauza vremurilor actuale întrece deja victimile comuniştilor. AŞ DA CA EX IMPOZITELE DIN CE ÎN CE MAI MARI CARE SE PUN ASUPRA OAMENILOR. Ca să introduci curentul la un teren propritate personală te costă o avere. Primăria din ORADEA cere autorizaţie de construcţie şi pt tras firul de la stâlp la limita proprietăţii şi pt orice fleac de construcţie diriginte de şantier. Şi alte asemenea. Mă fraţilor aţi bolunzit?