Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului - O zi spre aducere aminte
Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, ca entitate ce pune în valoarea obiectivul turistic Sinagoga Aachvas Rein – Sinagoga Istoriei Evreilor din Oradea, situat pe str. Primăriei, nr. 25, invită publicul să descopere o amenajare deosebită într-un spațiu ce a fost supus unui proces de reconversie arhitecturală.
Astfel, sâmbătă, 27 ianuarie, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, intrarea în această sinagogă, precum și la Sinagoga Neologă Sion de pe str. Independenței, nr. 22, va fi gratuită între orele 10.00 – 18.00.
În Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului se aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marșuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului. Sunt gesturi simbolice, cărora li se adaugă Memorialele Holocaustului „Yad Vashem” din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin sau alte zeci de astfel de instituții din marile orașe ale Europei, Statelor Unite ale Americii, Asiei sau din Israel, care țin vie amintirea victimelor genocidului.
Anual, pe 27 ianuarie, sunt comemorate victimele Holocaustului. În 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică. Este o zi universală de comemorare şi a fost propusă de Statul Israel împreună cu alte 89 de state, fiind stabilită în urma Rezoluției adoptate la 1 noiembrie 2005 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.
Holocaust (din cuvântul grecesc holókauston) este o traducere a termenului ebraic olah, care înseamnă „ardere de tot” și care denumește vechiul ritual iudaic de sacrificiu în care (bucăți de) animale sau plante erau arse pe altar pentru Iahve (Elohim). Acest termen a fost utilizat pentru a descrie uciderea a circa șase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa, dar au fost persecutați și asasinați evrei și în Asia și nordul Africii. Persecuțiile au fost efectuate pe etape, în urma accederii la putere a lui Hitler, când guvernul german a adoptat legi prin care evreii erau excluși din societatea civilă, cele mai cunoscute fiind Legile Nürnberg din 1935. Victime ale atrocităților naziste au mai fost: circa trei milioane de polonezi, o jumătate de milion de sinti şi roma, mai mult de 15 mii de homosexuali, persoanele cu handicap şi membri ai cultului creștin „Martorii lui Iehova”, toţi etichetați drept „dușmani ai statului german”. Au fost uciși în total 1,5 milioane de copii.
Holocaustul sau Shoah este experiența negativă de cele mai mari proporții trăită de aproape trei generații şi rămâne cea mai mare traumă socială a secolului XX. De 77 de ani, instanțele internaționale şi de stat au dat sentințe în vederea pedepsirii celor care au comis de facto acest genocid. Au fost înființate centre de documentare şi fundații pentru cercetarea prioadei, s-au organizat locuri comemorative „in memoriam” celor care au fost uciși şi schingiuiți în localitățile lor natale ori în lagărele de la Auschwitz-Birkenau, Matthausen, Bergen-Belsen, Dachau şi altele.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.