Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii a fost sărbătorită, ieri, la Oradea, printr-un ceremonial militar religios care s-a desfăşurat în Cimitirul Municipal Rulikowski. Coroane şi jerbe de flori au fost depuse la mormintele celor patru eroi bihoreni care şi-au pierdut viaţa în decembrie 1989.

Ceremonialul militar religios s-a desfăşurat în Cimitirul Municipal Rulikowski, la mormintele eroilor: slt. Adrian Victor Puşcău, slt. Marius Cosma, slt. Damşe Adrian Dorin, precum şi la mormântul eroului Tomozei Neculai. La eveniment au luat parte politicieni, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, cadre militare active, în retragere şi în rezervă, membri ai Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 - Oradea şi rude ale celor patru eroi orădeni. Festivităţile au debutat cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă, ocuparea locului în dispozitiv şi intonarea Imnului Naţional al României. A urmat o slujbă de pomenire la mormintele sublocotenenţilor post-mortem Puşcău Adrian Victor, Damşe Adrian Dorin şi Cosma Marius. După alocuţiuni, ceremonialul a continuat cu depuneri de coroane, jerbe şi flori.

Bihorul are patru eroi-militari căzuţi în acele zile, cu toţii în alte oraşe. Marius Cosma era soldat la o unitate militară din Arad, avea 19 ani, şi abia terminase liceul. A fost găsit mort împuşcat, îmbrăcat în uniformă de căpitan. Împrejurările nu au fost elucidate. Astăzi, o stradă din Oradea îi poartă numele. Adrian Damşe era şi el tot soldat, avea 19 ani, şi făcea armata în Bucureşti, la trupele de securitate. Adrian a fost împuşcat în timp ce apăra clădirea fostului Comitet Central al PCR. Victor Puşcău avea 20 de ani şi era tot militar în termen, în Arad, fiind împuşcat în apropierea cazărmii pe care o apăra. Inginerul Neculai Tomozei a murit pe 23 decembrie în apropierea localităţi Remeţi, într-un accident auto. Inginerul fusese trimis de către apărătorii Primăriei din Bratca să aducă muniţie de la militarii care apărau barajul Leşu, crezând că vor avea de-a face cu teroriştii. Pe drum, inginerul a intrat cu maşina într-un autocamion de transportat buşteni cu care localnicii blocaseră drumul, răsturnându-se în prăpastie. Potrivit statisticilor oficiale, la Revoluţie, 1.142 de persoane şi-au pierdut viaţa, 3.138 au fost rănite, iar 760 de oameni au fost reţinuţi. Războiul de stradă cu inamici a căror identitate rămâne şi astăzi, cel puţin în parte, necunoscută s-a încheiat în 25 decembrie 1989, când Nicolae şi Elena Ceauşescu, prinşi la Târgovişte, au fost executaţi în urma unui proces sumar, judecat de un tribunal militar. Soţii Ceauşescu au fost acuzaţi de genocid şi de subminarea puterii de stat, întrucât au organizat acţiuni armate împotriva poporului român şi a puterii de stat, au distrus bunuri obşteşti şi au încercat să fugă din ţară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuşi la bănci din străinătate. Aceste acuzaţii formulate de completul de judecată au fost încadrate în categoria crimelor grave săvârşite împotriva poporului român. Sentinţa a fost executată în 25 decembrie 1989, în jurul orei 14.45, în incinta garnizoanei din Târgovişte.