Armata thailandeză a decretat marţi legea marţială în regat. Legea vine după ce, în decursul mai multor luni, ţara a fost afectată de o criză politică gravă şi de  manifestaţii antiguvernamentale, soldate cu 28 de morţi şi sute de răniţi.

"Instaurarea legii marţiale nu este o lovitură de stat", ci are scopul de a "restabili ordinea publică şi pacea", a asigurat armata într-un anunţ făcut la o televiziune controlată de militari. "Populaţia trebuie să-şi trăiască viaţa normal în continuare", au îndemnat forţele militare. Un consilier guvernamental a declarat ulterior că Guvernul interimar nu a fost consultat cu privire la această decizie şi îşi va păstra atribuţiile. "Guvernul interimar va continua să existe", a subliniat el. Anterior, oficiali ai serviciilor de securitate au avertizat că Thailanda este în pragul unui război civil. "Ne temem de tendinţele spre război civil", a afirmat Tarit Pengdith, şeful Departamentului thailandez pentru anchete speciale.

Japonia şi SUA în alertă

Imediat, SUA şi Japonia au luat poziţie. Japonezii susţin că nu trebuie să se încalce principiile democratice şi recomandă prudenţă, în timp ce SUA spun că legea marţială trebuie să aibă un caracter temporar. "Toate părţile trebuie să respecte principiile democratice, inclusiv libertatea de exprimare", a declarat, citată într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jen Psaki, care a exprimat totodată îngrijorarea Washingtonului faţă de criza politică din Thailanda. "Aşteptăm din partea armatei să-şi respecte angajamentul de a da acestei măsuri un caracter temporar, pentru a împiedica violenţa şi de a nu submina instituţiile democratice", a subliniat ea. "Statele Unite cred ferm că toate părţile implicate este necesar să coopereze pentru a-şi soluţiona diferendele prin dialog (...). Această evoluţie subliniază nevoia organizării unor alegeri pentru stabilirea voinţei poporului thailandez", a adăugat Psaki.