Statele Unite sunt alături de Ucraina, care se află în prima linie în „lupta pentru libertate”, a afirmat preşedintele Joseph Biden, în discursul rostit sâmbătă seară în capitala Poloniei, Varşovia, subliniind că urmează eforturi îndelungate pentru apărarea democraţiei.

Joseph Biden şi-a început discursul de la Varşovia referindu-se la eforturile disidenţilor care au condus la revoluţiile din anticomuniste din Europa Centrală şi de Est, la prăbuşirea Cortinei de Fier şi la destrămarea Uniunii Sovietice. „Mesajul meu pentru poporul Ucrainei este mesajul pe care l-am transmis astăzi ministrului ucrainean de Externe şi ministrului Apărării. (...) Suntem alături de voi, punct”, a subliniat Joseph Biden. „Lupta pentru democraţie nu s-a putut încheia şi nu s-a încheiat prin sfârşitul Războiului Rece. În ultimii 30 de ani, forţele autocraţiei au reînviat pe tot globul, specificităţile sunt cunoscute: dispreţ faţă de statul de drept, dispreţ faţă de libertăţile democratice, dispreţ faţă de adevăr. Astăzi, Rusia a strangulat democraţia şi a încercat să facă acest lucru şi în alte părţi, nu doar pe plan intern. Sub pretexte false precum solidaritate etnică, a acaparat state vecine. Vladimir Putin are tupeul să spună că vrea denazificarea Ucrainei. Este o minciună, este cinic, ştie acest lucru. Este şi ofensator. Preşedintele Volodimir Zelenski a fost ales în mod democratic, este evreu, familia tatălui său a fost anihilată în Holocaustul nazist. Iar Putin are îndrăzneala, la fel ca toţi autocraţii precedenţi, să creadă că forţa va fi ceva corect. În ţara mea, fostul preşedinte Abraham Lincoln a enunţat reversul acestei idei pentru a salva naţiunea noastră în mijlocul războiului civil. El a spus: să avem încredere că ceea ce este corect reprezintă forţa. Să avem din nou, astăzi, această încredere! Să fim determinaţi să punem în acţiune forţa democraţiilor împotriva autocraţiilor. Să ne amintim că încercarea acestui moment este încercarea permanentă. Un criminal vrea să descrie extinderea NATO ca fiind un proiect imperialist care ar avea rolul destabilizării Rusiei. Nu este nimic adevărat. NATO este o alianţă defensivă, nu a vrut niciodată dispariţia Rusiei. (...) Actuala criză reprezintă o provocare directă la adresa ordinii internaţionale stabilite după încheierea celui de-al II-lea Război Mondial şi riscă să marcheze o revenire la deceniile de război care au devastat Europa înainte de instituirea ordinii internaţionale bazate pe reguli. Nu putem reveni la o astfel de situaţie”, a subliniat preşedintele SUA.

Liderul de la Casa Albă l-a avertizat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, că Alianţa Nord-Atlantică va riposta cu „toată forţa colectivă” dacă armata rusă va ataca vreun stat membru NATO. Biden a subliniat însă că Statele Unite nu se află în Europa pentru a intra în vreun conflict direct cu forţele militare ruse. „Am venit în Europa cu un mesaj clar şi determinat, pentru NATO, pentru G7, pentru Uniunea Europeană, pentru toate naţiunile care iubesc libertatea: trebuie să asumăm acum angajamentul de a fi în această luptă pe termen lung, trebuie să menţinem unitatea astăzi, mâine şi ulterior, în următorii ani şi în următoarele decenii. Nu va fi uşor, vor fi costuri, dar este un preţ pe care trebuie să îl suportăm”, a argumentat liderul de la Casa Albă. „Un dictator care încearcă să reconstruiască un imperiu nu va şterge niciodată iubirea oamenilor penru libertate. Brutalitatea nu va distruge niciodată libertatea. Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”, a subliniat Joseph Biden, apreciind că „acest om”, Vladimir Putin, „nu poate rămâne la putere”.