Oamenii de ştiinţă suspectează că virusul care a ucis 1,9 milioane de oameni de la sfârşitul anului 2019 provine de la lilieci sau alte animale, şi s-a răspândit cel mai probabil în sud-vestul Chinei.

Partidul comunist aflat la guvernare susţine că virusul a fost detectat prima dată în China, dar a venit probabil din străinătate, posibil pe fructe de mare importate, dar oamenii de ştiinţă resping acest lucru.

CGTN, canalul în limba engleză al radiodifuzorului de stat chinez CCTV, a relatat despre sosirea echipei OMS de joi. Echipa include experţi din Statele Unite, Australia, Germania, Japonia, Marea Britanie, Rusia, Olanda, Qatar şi Vietnam.

Un purtător de cuvânt al guvernului chinez a declarat săptămâna aceasta că vor „face schimb de opinii” cu oamenii de ştiinţă chinezi, dar nu a dat nicio indicaţie dacă li se va permite să adune dovezi.

Aceştia vor fi supuşi unei carantine de două săptămâni, precum şi un test Covid-19 cât şi unul pentru anticorpi, potrivit unei postări pe contul oficial Weibo al CGTN. Aceştia vor începe să lucreze cu experţi chinezi prin videoconferinţă în timp ce se află în carantină.

China a respins cererile pentru o investigaţie internaţională după ce administraţia Trump a dat vina pe Beijing pentru răspândirea virusului, care a aruncat economia globală în cea mai profundă criză din anii 1930.

După ce Australia a solicitat în aprilie o anchetă independentă, Beijingul a ripostat blocând importurile de carne de vită australiană, vin şi alte bunuri.

Este puţin probabil ca o singură vizită a oamenilor de ştiinţă să confirme originile virusului; identificarea rezervorului de animale al unui focar este de obicei un efort exhaustiv care necesită ani de cercetare, inclusiv prelevarea de probe de animale, analize genetice şi studii epidemiologice.

Potrivit agendei publicate de OMS pentru cercetarea originii noul coronavirus, nu există planuri pentru a evalua dacă ar fi putut exista o eliberare accidentală a coronavirusului la laboratorul Wuhan, aşa cum au susţinut unii politicieni.

China a înregistrat primul deces provocat de virus în opt luni, cu o zi înainte ca o echipă de experţi OMS să ajungă în China pentru a studia originile coronavirusului.

China nu a oferit detalii legate de deces, doar că a avut loc în provincia Hebei. Ultimul deces provocat de Covid-19 a fost raportat în China în luna mai. În total, numărul de persoane care şi-au pierdut viaţa a ajuns la 4,635