Conferinţă la Paris pentru răniţii din Fâşia Gaza - Şanse mici fără un armistiţiu
Reprezentanţi a circa 80 de ţări şi organizaţii internaţionale au participat joi la o conferinţă la Paris pentru coordonarea ajutoarelor şi asistenţa pentru răniţii din Fâşia Gaza, dar şansele unor rezultate concrete în lipsa unei încetări a focului între Israel şi Hamas sunt reduse, apreciază Reuters.
După atacul din 7 octombrie al islamiştilor din Hamas împotriva Israelului, Franţa şi-a oferit sprijinul pentru israelieni, însă bombardamentele în Gaza ale acestora au provocat îngrijorare, deoarece numărul de victime civile a crescut rapid; mii de palestinieni au fost ucişi, răniţi sau strămutaţi.
Înaintea conferinţei, un oficial al preşedinţiei franceze a declarat presei că "nu e un secret pentru nimeni că accesul în Gaza este dificil în prezent pentru necesităţile de bază - medicamente, apă etc. Deci scopul este de fapt să colaborăm cu toţi participanţii şi cu Israelul (...) pentru a facilita accesul".
A fost prezent şi prim-ministrul Autorităţii Palestiniene, însă Israelul nu a fost invitat. Oficialităţi franceze au afirmat că israelienii sunt informaţi despre evoluţii. La conferinţă au participat actori regionali cum ar fi Egiptul, Iordania şi ţările arabe din regiunea Golfului, alături de puteri occidentale şi de membrii G20, cu excepţia Rusiei, precum şi de instituţii internaţionale şi neguvernamentale care acţionează în Gaza, cum ar fi Medici Fără Frontiere.
Nivelul de reprezentare nu este însă cel mai ridicat – fiind aşteptaţi puţini şefi de stat, premieri sau miniştri de externe. Organizaţiile neguvernamentale au criticat presiunea insuficientă a conferinţei pentru un armistiţiu.
"Va fi un exerciţiu de repetare a poziţiilor naţionale, de declarare a ceea ce a dat şi va da fiecare stat, a necesităţii de a proteja civilii şi de a respecta dreptul umanitar internaţional", a apreciat un diplomat european. Francezii speră că se vor pune bazele unei reacţii internaţionale rapide imediat ce are loc o întrerupere a ostilităţilor. Au fost aşteptate şi eforturi de mobilizare a unor resurse financiare; au fost identificate câteva domenii unde este nevoie de asistenţă de urgenţă, pe baza estimărilor ONU a unor necesităţi imediate de 1,1 miliarde de dolari. De asemenea, trebuie deschis puncte de trecere către Gaza strict pentru acţiuni umanitare. Franţa urmează probabil să anunţe că îşi asumă noi angajamente. De asemenea, s-a discutat restabilirea alimentării cu apă, combustibili şi energie electrică, precum şi implementarea unor proceduri de responsabilitate care să asigure că ajutoarele nu sunt deturnate către Hamas. Un alt subiect a fost crearea unui coridor maritim pentru livrarea de ajutoare umanitare în Gaza şi pentru a determina dacă navele pot fi folosite pentru evacuarea răniţilor. În ceea ce priveşte spitalele de campanie, au fost evaluate posibilităţile de amplasare; conform unor diplomaţi, Egiptul este reticent faţă de primirea unor astfel de structuri pe teritoriul său, iar în Gaza sunt dificil de instalat fără o încetare a focului sau o pauză în conflict din motive umanitare. Nimic nu se va obţine rapid dacă Israelul sau Hamas nu acceptă o astfel de pauză. "Ne aşteptăm cu siguranţă de la conferinţa privind problemele umanitare în Gaza să ridice problema celor 241 de ostatici israelieni aflaţi în Gaza, inclusiv bebeluşi, copii, femei şi bătrâni", a declarat agenţiei Reuters un oficial israelian, adăugând că "aceasta este o problemă umanitară de primă mărime, iar comunitatea internaţională trebuie să discute subiectul în cadrul unei discuţii umanitare despre Gaza". Oficialul preşedinţiei franceze care a discutat cu presa a declarat că problema va fi în atenţia conferinţei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.