Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a instituit marţi în ţară stare de „conflict armat intern" şi a ordonat „neutralizarea" grupurilor criminale implicate în traficul de droguri, în a treia zi a unei crize de securitate fără precedent care a lăsat în urmă cel puţin zece morţi.

Într-un decret semnat marţi, preşedintele Noboa a recunoscut „existenţa unui conflict armat intern" şi a ordonat „mobilizarea şi intervenţia forţelor armate şi a poliţiei naţionale (...) pentru a garanta suveranitatea şi integritatea naţională împotriva crimei organizate, a grupărilor teroriste şi a beligeranţilor non-statali". După ce a decretat stare de urgenţă luni, Noboa, în vârstă de 36 de ani, cel mai tânăr preşedinte din istoria ţării, a ordonat de data aceasta „neutralizarea" tuturor acestor grupuri criminale, despre care a furnizat o listă exhaustivă, subliniind în acelaşi timp necesitatea ca forţele armate să acţioneze „cu respectarea drepturilor omului".

Aceste grupuri criminale, majoritatea bande de stradă până acum câţiva ani, au devenit actorii sângeroşi ai comerţului cu droguri cu ramificaţii internaţionale, deoarece Ecuadorul s-a impus ca principalul punct de export pentru cocaina produsă în ţările vecine Peru şi Columbia. Odată un loc sigur, această ţară este acum devastată de violenţa bandelor.

Inamicul public numărul unu, liderul Los Choneros (una dintre aceste bande, cu aproximativ 8.000 de oameni, potrivit experţilor), Adolfo Macias, alias „Fito", a dispărut duminică din închisoarea Guayaquil (sud-vest). Marţi, unul dintre liderii Los Lobos, o altă bandă puternică de droguri, a scăpat şi el. Peru a anunţat, de asemenea, marţi seara că a declarat stare de urgenţă în toate regiunile de frontieră cu Ecuadorul, graniţa având o lungime de peste 1.400 de kilometri, şi că va intensifica supravegherea prin trimiterea de poliţişti şi militari suplimentari. În cel mai recent episod dramatic, bărbaţi înarmaţi au invadat platoul unei televiziuni publice din Guayaquil, marţi după-amiază, luând ostatici jurnalişti şi angajaţi ai postului.

În mijlocul focurilor de armă, difuzarea acestor imagini suprarealiste a continuat în direct timp de minute întregi, aparent până la intervenţia forţelor de ordine. Nimeni nu a fost ucis sau rănit în raid, iar 13 atacatori au fost arestaţi, a precizat poliţia.

Evadarea lui „Fito" a fost urmată de mai multe revolte şi de luarea de ostatici a gardienilor din diferite închisori, toate transmise prin videouri înfiorătoare care circulau pe reţelele de socializare şi care îi arătau pe captivi ameninţaţi de cuţitele deţinuţilor mascaţi. Marţi, au apărut noi înregistrări, de data aceasta arătând execuţia a cel puţin doi gardieni, cu arma şi prin spânzurare.

Într-un comunicat, administraţia închisorii (SNAI) a transmis că 139 de membri ai personalului său sunt încă ţinuţi ostatici în cinci închisori din întreaga ţară.

Forţele de securitate au publicat imagini puternice ale intervenţiilor lor începând de duminică în diferite penitenciare, arătând sute de deţinuţi în lenjerie intimă, cu mâinile pe cap şi întinşi fără menajamente la sol.