Şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez a afirmat miercuri că liderul venezuelean Nicolas Maduro nu are nicio intenţie să dialogheze pentru depăşirea crizei în Venezuela. În contextul în care Statele Unite au trimis produse umanitare, confruntări militare au izbucnit la frontiera Venezuelei cu Brazilia.

 

Maduro „nu are nicio intenţie de a dialoga” şi în trecut a utilizat medierile între guvernul său şi opoziţia venezueleană ca pe un „instrument pentru a câştiga timp şi a se menţine la putere”, a declarat Sanchez în faţa deputaţilor spanioli. Liderul venezuelean „nu doreşte o negociere sinceră”, a adăugat premierul socialist, a cărui ţară a fost printre primele în Europa care l-a recunoscut la 4 februarie pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei, după ce Maduro a refuzat să convoace alegeri prezidenţiale anticipate. Dar, în pofida acestui fapt, Pedro Sanchez a reiterat opoziţia fermă a guvernului său faţă de orice intervenţie militară străină destinată debarcării de la putere a lui Nicolas Maduro.

O utilizare a forţei luată în considerare de către Washington a fost respinsă luni de Grupul de la Lima, compus din ţări ostile preşedintelui în exerciţiu Nicolas Maduro.

În faţa deputaţilor, premierul spaniol a exprimat „în mod categoric respingerea noastră a oricărei soluţii non-paşnice şi în special a oricărei intervenţii militare străine în Venezuela. S-au făcut greşeli în trecut şi acestea nu pot fi comise din nou”, a spus el. Convocarea de „alegeri libere, democratice şi transparente” este „unica soluţie posibilă la criza profundă care afectează ţara”, a adăugat şeful executivului spaniol.

Miniştrii de Externe din China şi Rusia au exprimat, miercuri, opoziţia fermă faţă de orice acţiune militară a Statelor Unite în Venezuela.

„Colaborăm cu toate ţările care sunt îngrijorate de scenariul unei ingerinţe militare", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, în cursul unei deplasări în oraşul chinez Wuzhen. „Cred că Statele Unite trebuie să asculte ce au de spus alte ţări din regiune", a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

„Problema din Venezuela este de tip intern", a declarat, la rândul său, Wang Yi, ministrul chinez de Externe, insistând pentru respectarea „normelor fundamentale ale relaţiilor internaţionale şi a suveranităţii ţărilor".

Statele Unite pregătesc o intervenţie militară în Venezuela, pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Nicolas Maduro, a acuzat marţi Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus de Securitate, un organism subordonat direct preşedintelui Vladimir Putin.

„Transferul trupelor speciale americane în Puerto Rico, aducerea forţelor americane în Colombia şi alte lucruri indică faptul că Pentagonul suplimentează efectivele militare în regiune pentru a le folosi în operaţiunea de înlăturare de la putere a lui Maduro", a precizat Nikolai Patruşev.

Emisarul special american pentru Venezuela, Elliott Abrams, a negat acuzațiile Rusiei. Anterior, oficiali americani au catalogat drept "propagandă" acuzaţiile Moscovei privind pregătirea de către Statele Unite a unei intervenţii militare în Venezuela.

În contextul în care Statele Unite au trimis produse umanitare, confruntări militare au izbucnit la frontiera Venezuelei cu Brazilia. Primarul localităţii Gran Sabana, Emilio Gonzalez, refugiat în Brazilia, a declarat că cel puţin 25 de persoane au fost ucise, iar alte 84 au fost rănite în confruntările militare izbuncnite la frontieră. Bilanţul victimelor nu poate fi confirmat din surse independente. Confruntările armate au izbucnit între membri ai unui grup paramilitar aparţinând comunităţii etnice pemon şi armata Venezuelei.