Statele Unite vor dona 500 de milioane de doze de vaccin anticoronavirus la aproape 100 de naţiuni afectate grav de pandemie care au mare nevoie de asistenţă, afirmă preşedintele Joseph Biden, comparând eforturile Washingtonului cu implicarea în al II-lea Război Mondial.

 

Aflat în Marea Britanie, Joseph Biden a declarat că Statele Unite vor cumpăra 500 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 produs de compania Pfizer, care vor fi oferite la aproape 100 de naţiuni „aflate în nevoie urgentă”.

„Este un pas major pentru intensificarea luptei globale cu pandemia. Facem acest lucru pentru a salva vieţi, pentru a pune capăt pandemiei, punct”, a declarat Joseph Biden.

Aproximativ 200 de milioane de doze de vaccin vor fi donate anul acesta, începând din august, iar restul de 300 de milioane în primul semestru al anului 2022, a precizat preşedintele SUA.

„În aceste vremuri problematice, americanii întind o mână de ajutor. Asta este ceea ce suntem. America va fi arsenalul vaccinurilor în lupta contra Covid-19, la fel cum America a fost arsenalul democraţiei în al II-lea Război Mondial”, a subliniat Joseph Biden.

Preşedintele american a dat asigurări că, spre deosebire de planurile de distribuire a vaccinurilor anunţate de Rusia şi China, Statele Unite nu vor impune condiţii. „Noi vom oferi jumătate de miliard de doze fără condiţii. O spun din nou: fără condiţii”, a insistat liderul de la Casa Albă.

„Atât timp cât virusul este peste tot, există riscul unor noi mutaţii care să ameninţe cetăţenii noştri. Ştim că situaţiile de criză epidemică din alte ţări blochează creşterea economică mondială, amplifică instabilitatea şi afectează sistemele de guvernare. Statele Unite consideră că acest virus trebuie combătut la nivel mondial. Este în interesul tuturor ca economia mondială să înceapă să se redreseze. Acest lucru nu se va întâmpla atât timp cât nu vom avea pandemia sub control”, a argumentat preşedintele SUA.

Aflat alături de Joseph Biden, directorul general al companiei farmaceutice Pfizer, Albert Bourla, a declarat că naţiunile din Grupul statelor puternic industrializate (G7) au sarcina de a „asuma responsabilitatea vaccinării oamenilor în toate ţările”.

„Încă o dată, Statele Unite au răspuns apelului şi vă suntem recunoscători dumneavoastră şi Administraţiei dumneavoastră pentru rolul de lider pe acest front”, a adăugat Albert Bourla, adresându-i-se lui Joseph Biden.