Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a condamnat joi Ungaria la plata unei sume forfetare de 200 de milioane de euro şi o penalitate de un milion de euro pe zi pentru nerespectarea dreptului UE în materie de azil, relatează AFP şi dpa.

 

Sesizată de Comisia Europeană, CEJ a constatat că Budapesta nu a pus în aplicare una dintre hotărârile sale, din decembrie 2020, care condamna Ungaria cu privire la „nerespectarea reglementărilor legislaţiei Uniunii în materie, în special a procedurilor referitoare la acordarea protecţiei internaţionale şi a returnării cetăţenilor în situaţie ilegală către ţările terţe", şi în continuare „nu respectă această decizie".

„Această nerespectare, care constă în sustragerea deliberată de la aplicarea unei politici comune a Uniunii în ansamblu, constituie o încălcare fără precedent şi extrem de gravă a dreptului Uniunii", a explicat CEJ în decizia sa pentru a justifica această nouă sancţionare a politicii în domeniul migraţiei a premierului naţionalist Viktor Orban.

Sub conducerea lui Viktor Orban, aflat la putere din 2010, Ungaria a construit garduri la graniţele sale şi a restricţionat depunerea cererilor de azil la ambasadele din străinătate, o politică ce a adus deja mai multe condamnări din partea Curţii Europene de Justiţie.

Sancţiunea de un milion de euro reprezintă o penalizare pentru fiecare zi de întârziere atât timp cât decizia din 2020 nu este respectată.

Potrivit Curţii, această nerespectare de către Ungaria „are ca efect transferarea către alte state membre a răspunderii" de a asigura „primirea solicitanţilor de protecţie internaţională, procesarea cererilor acestora şi returnarea cetăţenilor în situaţie ilegală către ţările terţe" şi "subminează grav principiul solidarităţii şi al împărţirii echitabile a responsabilităţilor între statele membre".

Viktor Orban a criticat această decizie.

„Amenda de 200 de milioane de euro, plus un milion de euro pe zi (!!!) pentru apărarea frontierelor UE, este scandaloasă şi inacceptabilă", a reacţionat liderul ungar pe reţeaua socială X, adăugând că „migranţii ilegali li s-au părut mai importanţi birocraţilor de la Bruxelles decât cetăţenii europeni".