Votul britanic de plecare din Uniunea Europeană a generat deja o serie de costuri, indiferent de calea pe care Brexit va merge de aici: unele daune sunt tangibile, cum ar fi locuri de muncă, investiții și capital, iar altele mai puțin tangibile, cum este influența pe plan internațional.

 

City-ul londonez, cartierul financiar, a înregistrat o pierdere constantă de bani și de locuri de muncă, pe măsură ce marile companii financiare s-au mutat în Europa, pentru a-și proteja afacerile.

Cinci dintre cele mai mari bănci au transferat 750 de miliarde de euro (857 miliarde de dolari) de active către Frankfurt. Deși din Londra au plecat mai puțini bancheri decât indicau primele estimări, mișcări au loc. Cele mai mari bănci din lume au anunțat planuri de a transfera câteva mii de angajați în Paris, Dublin și Madrid.        

Lira a scăzut cu mai mult de 10% față de euro de la votul de plecare din UE, din iunie 2016. Efectul este o scădere a puterii de cumpărare pentru consumatori, ceea ce face viața și mai dificilă pentru comercianții cu amănuntul din țară.

Companiile au amânat, de asemenea, decizii de investiții, din cauza incertitudinilor legate de forma pe care o va lua Brexit. Banca Angliei a prognozat o creștere zero a investițiilor pentru anul 2018. Oficialii au avertizat, de asemenea, că este posibil ca terenul pierdut să nu mai poată fi recâștigat. Un studiu UBS din septembrie 2017 a sugerat că referendumul a costat deja Marea Britanie mai mult de 2% de creștere economică.

Mutarea Agenției Europene a Medicamentului la Amsterdam, după ce 22 de ani a stat la Londra, a afectat industria farmaceutică din Marea Britanie. Au avut loc schimbări și pe piața media, pentru că o sumedenie de astfel de companii internaționale și-au mutat deja licențele de emisie din Marea Britanie, fără a mai aștepta rezolvarea impasului Brexit. Discovery Inc. și NBC Universal se numără printre acestea. Discovery transferă personal și licențe în Amsterdam, iar NBC Universal se îndreaptă spre Germania. Chiar și venerabilul BBC află în discuții cu autoritățile de reglementare din Irlanda și Olanda pentru transferul unor licențe în UE ale canalelor sale comerciale.