Eurobarometru 2022 - Menținerea păcii, o mare provocare
40% dintre cetățenii europeni consideră că pacea și securitatea constituie cea mai stringentă provocare pentru viitorul țărilor partenere UE, următoarele locuri fiind ocupate de sănătate, educație, apă și salubritate, conform celui mai recent sondaj Eurobarometru.
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu a diminuat sprijinul cetățenilor pentru activitatea UE în domeniul dezvoltării internaționale. „Invadarea Ucrainei de către Rusia pune sub semnul întrebării ordinea mondială internațională și amenință să împartă lumea în două, însă noi nu vom întoarce spatele partenerilor noștri. Sprijinul continuu al cetățenilor europeni pentru cooperarea internațională demonstrează solidaritatea Europei cu partenerii din întreaga lume și valorile sale solide din cadrul relațiilor cu aceștia”, a declarat comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen.
Ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pacea și securitatea constituie în mod clar o temă de reflecție pentru cetățeni. Una dintre principalele concluzii ale sondajului este preocuparea crescândă cu privire la pace și securitate: în opinia a patru din zece respondenți (40%), pacea și securitatea constituie cea mai stringentă provocare pentru viitorul țărilor partenere. Aceasta reprezintă o creștere de opt puncte procentuale față de noiembrie-decembrie 2020, când pacea și securitatea au ocupat locul al treilea în clasamentul provocărilor stringente.
Pe locul al doilea în clasamentul celor mai stringente provocări se situează sănătatea (39%), urmată de educație (37%) și de apă și salubritate (30%). Un sfert (25%) dintre respondenți consideră că creșterea economică și ocuparea forței de muncă sunt cele mai stringente provocări pentru viitorul țărilor partenere, în timp ce 24% menționează democrația și drepturile omului, iar 23% – securitatea alimentară și agricultura.
În opinia a 80% din respondenți, combaterea sărăciei în țările partenere ar trebui să se numere printre prioritățile de prim rang ale UE, ceea ce reprezintă o creștere de 3 puncte procentuale față de 2020. Sprijinirea de către UE a luptei împotriva schimbărilor climatice în țările partenere se bucură, de asemenea, de o largă susținere, 89 % din respondenți declarând că este important să se acorde un astfel de sprijin. Acest procent arată că cetățenii sprijină în mod clar Pactul verde european, care stă la baza activităților desfășurate în cadrul UE și în colaborare cu țările partenere.
În cadrul sondajului din acest an, cetățenilor li s-au adresat întrebări specifice privind importanța promovării educației și a digitalizării în țările partenere.
Peste nouă din zece respondenți (91%) consideră că promovarea educației pentru toți în țările partenere ar trebui să constituie una dintre prioritățile de prim rang ale UE în țările partenere. Aproape opt din zece respondenți (79%) cred că este important ca UE să sprijine țările partenere în cadrul procesului de digitalizare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.