Eurodeputata Roberta Metsola, cea mai tânără aleasă în această funcţie - Noul preşedinte al Parlamentului European
Reunit în sesiune plenară la Strasbourg, Parlamentul European a ales-o marţi în funcţia de preşedinte al său, pentru doi ani şi jumătate, pe eurodeputata malteză Roberta Metsola, transmit AFP şi DPA.
La preşedinţia Parlamentului European au mai candidat eurodeputatele Sira Rego (grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică) şi Alice Bah Kuhnke (grupul Verzilor). Kosma Zlotowski (grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni), care dispunea şi de sprijinul grupului Identitate şi Democraţie (ID), şi-a retras candidatura luni noaptea.
Roberta Metsola a obţinut 458 de voturi din 690 exprimate. Alice Bah Kuhnke a obţinut 101 voturi, iar Sira Rego 57.
„Mă simt onorată de responsabilitatea pe care mi-o încredinţaţi'', a declarat Roberta Metsola, membră a grupului Partidului Popular European, după anunţarea rezultatelor votului în plenul PE.
„Trebuie să ripostăm la retorica anti-UE'', a adăugat eurodeputata malteză.
Roberta Metsola, care împlineşte 43 de ani chiar marţi, devine astfel cea mai tânără persoană ce deţine această funcţie. De asemenea, ea este a treia femeie care accede la această funcţie, după Simone Veil (1979-1982) şi Nicole Fontaine (1999-2002), cărora le-a adus omagiul său, exprimându-şi speranţa „că nu va fi nevoie de două decenii pentru ca o femeie'' să ajungă din nou în acest post.
Eurodeputata malteză îi succede italianului David Sassoli, decedat pe 11 ianuarie şi al cărui mandat se încheia în această săptămână. Ea va conduce instituţia până la următoarele alegeri europene, din vara lui 2024.
Deputată europeană din 2013 şi vicepreşedinte al Parlamentului European începând din 2020, Roberta Metsola şi-a atras critici din partea unor colegi date fiind poziţia sa fermă împotriva avortului, o opinie extrem de răspândită în Malta. Conştientă de rezervele pe care le-a suscitat pe acest subiect, Metsola dăduse asigurări că, în caz că va deveni preşedinte al PE, „datoria sa va fi de a reprezenta poziţia Parlamentului'', inclusiv în legătură cu drepturile sexuale şi reproductive.
Membră a familiei politice PPE, Roberta Metsola a obţinut sprijinul grupurilor S&D şi Renew Europe, graţie unui acord încheiat luni între cele trei formaţiuni asupra unei foi de parcurs comune.
Documentul menţionează, ca primă prioritate, „alinierea la cele mai înalte standarde ale drepturilor femeilor în Europa'', inclusiv cu privire la „sănătatea sexuală şi reproductivă''.
De asemenea, este acordată atenţie consolidării statului de drept, în faţa „încălcărilor care se multiplică şi înrădăcinează'' în mai multe ţări membre.
Printre alte priorităţi figurează protecţia mediului, cu obiectivul ca Europa să devină ''primul continent'' cu compensaţii integrale privind emisiile poluante, punerea în practică a unui nou cadru „fiscal european'' şi intrarea în vigoare a unei directive europene privind salariul minim.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.