Participanţii la cel de-al VI-lea summit al Conferinţei de Interacţiune şi Măsuri de Încredere în Asia (CICA) au decis joi să transforme acest forum într-o organizaţie internaţională, a anunţat preşedintele Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaiev, transmite EFE.

„Declaraţia de la Astana de transformare a CICA (într-o organizaţie internaţională) a fost adoptată'', a declarat Tokaiev, a cărui ţară prezidează Conferinţa din 2020. CICA a fost creată în 1999 la iniţiativa Kazahstanului ca forum menit să întărească stabilitatea şi relaţiile de încredere între ţările asiatice şi să creeze condiţii pentru facilitatea cooperării.

Ideea creării sale a fost prezentată de primul preşedinte kazah, Nursultan Nazarbaiev, în octombrie 1992, la Adunarea Generală a ONU.

La summitul de joi, Kuweitul a devenit cel de-al 28-lea stat membru al CICA, la care mai participă ca observatori nouă ţări şi cinci organizaţii.

În prezent, din CICA fac parte, între altele, ţări precum Rusia, China, India, Uzbekistan, Azerbaidjan, Turcia, Irak, Iran, Egipt, Vietnam, Pakistan, Afganistan, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Thailanda, Coreea de Sud, Israel şi teritoriile palestiniene ocupate, scrie EFE.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi la Astana că obiectivul său este să obţină „cât mai repede'' o încetare a focului în Ucraina, în pofida dificultăţilor de pe câmpul de luptă, pentru a stopa vărsarea de sânge.

„Obiectivul nostru este să menţinem impulsul obţinut, în pofida dificultăţilor din teren şi să obţinem cât mai repede o încetare a focului şi să stopăm vărsarea de sânge. (...) Cu toţii suferim consecinţele crizei din Ucraina, la nivel regional şi global. Mereu am spus că, prin diplomaţie, se poate obţine o pace dreaptă'', a afirmat şeful statului turc.

În cadrul summitului regional de la Astana, preşedintele rus Vladimir Putin a evidenţiat joi consolidarea „noilor centre de forţă'' în regiunea asiatică.

„Lumea devine cu adevărat multipolară. Şi este foarte important, dacă nu hotărâtor, rolul Asiei, unde se consolidează noi centre de putere'', a spus liderul de la Kremlin, care a insistat că Rusia, împreună cu state asiatice, face tot posibilul pentru a crea „un sistem de securitate egalitar şi indivizibil, bazat pe principiile recunoscute ale dreptului internaţional şi ale Cartei ONU''. „La fel ca mulţi dintre partenerii noştri din Asia, considerăm că este nevoie să începem revizuirea principiilor de funcţionare a sistemului financiar mondial'', a apreciat Putin.

Preşedintele rus a pledat pentru „lichidarea tuturor barierelor artificiale ilegitime, care împiedică restabilirea funcţionării normale a lanţurilor de aprovizionare globale pentru a soluţiona chestiuni ce nu pot fi amânate în ceea ce priveşte securitatea alimentară''.

„Conferinţa noastră şi alte forumuri regionale se văd obligate să se ocupe de soluţionarea multor probleme grave. Mă refer la volatilitatea mondială a preţurilor la combustibil, alimente, fertilizanţi, materii prime şi alte mărfuri'', a susţinut Putin, care a apreciat că această volatilitate „conduce la înrăutăţirea calităţii vieţii atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare''.