Autoritățile poloneze au acuzat luni Belarus că încearcă să declanșeze o confruntare majoră și au declarat că au mobilizat trupe suplimentare, în timp ce imagini difuzate pe rețelele de socializare arătau sute de migranți care se îndreptau spre frontiera poloneză, cconform Reuters.

Într-o înregistrare video, distribuită de serviciul de blogging belarus NEXTA, se vedeau migranți care purtau rucsacuri și haine de iarnă, mergând pe marginea unei autostrăzi. Alte videoclipuri arătau grupuri mari de migranți stând pe marginea drumului și fiind escortați de bărbați înarmați îmbrăcați în kaki.

„Belarus vrea să provoace un incident major, de preferință cu focuri de armă și victime: potrivit rapoartelor din mass-media, ei pregătesc o provocare majoră în apropiere de Kuznica Bialostocka, unde va exista o tentativă de trecere în masă a frontierei", a declarat ministrul adjunct de externe Piotr Wawrzyk la radioul public polonez.

Uniunea Europeană a acuzat Belarus că încurajează migranții din Orientul Mijlociu și Africa să treacă în țările UE prin Belarus, ca o formă de război hibrid, ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale impuse Minskului din cauza încălcărilor drepturilor omului.

Lituania, țară vecină, a anunțat că mută trupe suplimentare la graniță pentru a se pregăti pentru o posibilă creștere a numărului de migranți care traversează granița. Guvernul său ar putea călca pe urmele Poloniei, prin declararea stării de urgență.

Polonia a staționat peste 12.000 de soldați la graniță, a declarat ministrul apărării, oferind totodată imagini aeriene cu migranții grupați pe partea belarusă. Letonia, care are o graniță comună cu Belarus, a calificat situația drept „alarmantă".

Liderul bielorus exilat Sviatlana Tsikhanouskaya a cerut un răspuns puternic din partea UE și a Națiunilor Unite.

„Regimul din Belarus escaladează criza de la graniță - migranții sunt împinși de oameni înarmați spre granița UE", a scris ea pe Twitter. „Traficul de migranți, violența și relele tratamente trebuie să înceteze".

Guvernul președintelui belarus Alexander Lukașenko a negat în repetate rânduri fabricarea unei crize a migranților, dând vina pe Occident pentru trecerile și tratamentul migranților. Comitetul de stat pentru frontiere din Belarus a confirmat că mulți refugiați se îndreaptă spre granița cu Polonia și a declarat că Varșovia adoptă o „atitudine inumană". Organizațiile de caritate spun că migranții se confruntă cu condiții istovitoare încercând să treacă granița din Belarus pe o vreme geroasă, în lipsa hranei și a asistenței medicale.

Autoritățile poloneze au declarat că șapte migranți au fost găsiți morți pe partea poloneză a frontierei, iar în Belarus au fost raportate și alte decese. Grupurile umanitare îi acuză pe naționaliștii aflați la guvernare în Polonia că încalcă dreptul internațional la azil, împingându-i pe migranți înapoi în Belarus în loc să le accepte cererile de protecție. Polonia susține că acțiunile sale sunt legale. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat pe Facebook că „frontiera poloneză nu este doar o linie pe o hartă. Frontiera este sacră - sânge polonez a fost vărsat pentru ea!".