Gruparea Wagner recunoaşte că luptătorii săi au suferit pierderi grele - În război cu rebelii tuaregi
Gruparea paramilitară rusă Wagner a indicat luni că luptătorii săi şi armata din Mali au suferit pierderi grele într-o serie de ciocniri dure cu rebeli tuaregi în apropiere de graniţa dintre Mali şi Algeria, relatează Reuters.
Anunţul rar în acest sens făcut de gruparea paramilitară pe reţeaua Telegram vine după ce sâmbătă rebelii din CSD-DPA (Cadrul strategic pentru apărarea populară din Azawad) au afirmat că au confiscat vehicule armate, camioane şi tancuri în lupte desfăşurate în oraşul Tinzaouaten, de la graniţă.
Wagner a precizat în mesaj că forţele sale au luptat între 22 şi 27 iulie alături de soldaţi din Mali şi că luptătorii săi s-au aflat sub comanda unui anume Serghei Şevcenko, în apropiere de localitatea respectivă.
Gruparea de mercenari mai menţionează că în prima zi combatanţii săi „i-au distrus pe majoritatea islamiştilor şi i-au pus la fugă pe restul", dar „după aceea o furtună de nisip le-a permis radicalilor să se regrupeze şi să-şi sporească efectivele la 1.000 de oameni". Luptătorii Wagner au respins din nou atacul, dar atât ei cât şi soldaţii malieni au suferit pierderi sub tirul masiv al rebelilor, ultimul mesaj primit de la mercenari, pe 27 iulie, fiind: „Noi trei am rezistat. Continuăm să luptăm".
Şevcenko a fost ucis, a mai adăugat Wagner pe Telegram.
Armata maliană a anunţat în ce o priveşte în weekend că doi soldaţi ai săi au fost ucişi şi zece răniţi, iar un elicopter al său s-a prăbuşit vineri în oraşul Kidal în cursul unei misiuni de rutină, dar nu au existat victime.
Un ales local, fost lucrător la misiunea ONU din oraşul Kidal, a declarat în weekend pentru AFP că armata s-a repliat şi că cel puţin 15 combatanţi ai grupării paramilitare ruse Wagner au fost ucişi sau luaţi prizonieri, în timp ce un alt reprezentat al separatiştilor vorbeşte despre zeci de soldaţi ai armatei şi ai grupării Wagner ucişi sau capturaţi.
Grupările separatiste armate au pierdut începând de anul trecut controlul asupra mai multor localităţi din nordul Mali, după o ofensivă a armatei care a culminat cu capturarea oraşului Kidal, un bastion al rebelilor.
Statul Mali se confruntă din 2012 cu grupările armate jihadiste active în regiunea Sahel, precum cele afiliate al-Qaida şi Statului Islamic, dar şi cu grupări ale rebelilor separatişti şi cu diverse bande înarmate. Responsabili din Mali au afirmat că trupe ruse, care nu sunt mercenari din Wagner, ci instructori, ajută forţele locale cu echipamente cumpărate din Rusia.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.