Guvernul Ungariei a renunțat la plafonarea prețurilor la carburanți, după ce lipsa importurilor și panica oamenilor au dus la o penurie de carburanți în întreaga țară în ultimele zile, ceea ce, potrivit grupului petrolier și de gaze MOL, a creat o „situație critică”.

 

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a declarat marți târziu, în cadrul unei ședințe de informare, că guvernul a trebuit să elimine imediat plafonul de preț, care a fost introdus în urmă cu un an, la recomandarea MOL. Plafonarea prețurilor urma să expire la sfârșitul lunii decembrie.

„Nu puteam să mai așteptăm... deoarece aceasta este singura modalitate de a asigura securitatea aprovizionării”, a declarat Gergely Gulyas în cadrul unui briefing comun cu președintele și directorul general al MOL, Zsolt Hernadi.

Gulyas a declarat că încetarea plafonării prețurilor va stimula inflația, dar nu a oferit o estimare. Inflația anuală a Ungariei se situează deja la peste 21%.

MOL a declarat anterior, marți, că singura soluție pentru a ameliora deficitul grav de carburanți este crearea condițiilor pentru creșterea importurilor, întrucât MOL nu mai poate importa produse, în timp ce rafinăria sa de la Dunăre se află încă în lucrări de întreținere și funcționează la o capacitate de 50%.

Jucătorii străini au redus livrările de combustibil în Ungaria de când guvernul a plafonat prețul benzinei și motorinei la 480 de forinți (1,22 dolari) pe litru în urmă cu un an, ca parte a măsurilor lui Orban de a proteja gospodăriile în perspectiva alegerilor parlamentare din aprilie 2022, pe care partidul său le-a câștigat cu o majoritate covârșitoare.

În iulie, guvernul a fost nevoit să restrângă sfera de eligibilitate, iar de atunci plafonul de preț al carburanților se aplică șoferilor de vehicule private, vehiculelor agricole și taxiurilor.

„Aproximativ un sfert dintre benzinăriile noastre au rămas complet fără stoc”, a declarat Hernadi. El a precizat că va dura până la două luni pentru a restabili importurile și stabilitatea pieței. Dar eliminarea plafonului de preț ar ajuta la atenuarea penuriei de pe piață în câteva zile, a spus el.

Prețul benzinei va crește la aproximativ 640 de forinți pe litru, în timp ce prețul motorinei va fi de 699 de forinți.

Hernadi a declarat că MOL a început, de asemenea, să accelereze procesarea țițeiului la rafinăria sa de la Dunăre. El a mai spus că MOL trebuie să se pregătească pentru luna februarie, când o interdicție impusă de UE asupra importurilor de produse petroliere rusești va duce la scăderea ofertei de motorină în Europa. (1 dolar = 392,2900 forinți)