Intervenţia militară ar conduce la repetarea Războiului din Vietnam - Criza se adânceşte
O eventuală intervenţie militară americană în Venezuela ar genera pentru Statele Unite o situaţie similară cu războiul din Vietnam, avertizează preşedintele contestat Nicolas Maduro. Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat într-un interviu acordat postului tv CBS că o intervenţie militară în Venezuela rămâne o „opţiune".
În replică, Nicolas Maduro a afirmat: „Donald Trump trebuie să se oprească! Face greşeli prin care îşi va păta mâinile de sânge şi va avea mandatul pătat de sânge. Trebuie să ne respectăm unii pe alţii, altfel veţi va repeta Vietnamul în America Latină?"
Întrebat într-un interviu dacă situaţia de criză din Venezuela poate conduce la război civil, Maduro a precizat: „Nu poate răspunde nimeni cu certitudine la această întrebare. Totul depinde de nivelul de nebunie şi de agresivitate al imperiului nordic şi al aliaţilor occidentali. Noi cerem să nu intervină nimeni în afacerile noastre interne şi ne pregătim să ne apărăm ţara".
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.
Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine „toate opţiunile".
În decembrie 2018, preşedintele venezuelan, Nicolas Maduro, a declarat că John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, coordonează un plan al Statelor Unite de invadare a Venezuelei. Relaţiile Venezuelei cu Statele Unite sunt tensionate de mulţi ani.
Administrația Vladimir Putin a anunţat că îl consideră pe Nicolas Maduro președintele legitim al Venezuelei. Kremlinul a avertizat Statele Unite că ingerințele în Venezuela sunt „inacceptabile", catalogând drept „extrem de periculoase" declarațiile oficialilor americani privind o posibilă intervenție militară. Rusia a acuzat Statele Unite că susţin protestele care au generat de câţiva ani o criză politică gravă în Venezuela. China, Turcia, Siria şi Iranul au exprimat susţinere pentru regimul Nicolas Maduro.
Soluția trebuie să fie paşnică
Premierul japonez Shinzo Abe și cancelarul german Angela Merkel au declarat ieri, că amândoi speră la o soluție promptă și pașnică pentru rezolvarea crizei din Venezuela, Germania recunoscându-l pe Juan Guaidó ca președinte interimar. Merkel, care se află într-o vizită de două zile în Japonia, a anunțat că Germania l-a recunoscut pe Guaidó ca președinte interimar și că acesta ar trebui să organizeze alegeri anticipate cât mai curând posibil.
„Guaidó este persoana cu care discutăm și de la care ne așteptăm să inițieze procesul de alegeri cât mai curând posibil, el fiind președintele interimar din perspectiva Germaniei și din perspectiva partenerilor europeni”, a declarat Merkel în cadrul unei conferințe de presă comună cu Abe. „Sperăm că va fi un proces cât mai scurt și pașnic posibil”, a adăugat aceasta.
Shinzo Abe nu a făcut comentarii cu privire la statutul lui Guaidó, dar a declarat că Japonia vrea o soluție stabilă, democratică și promptă la criza politică din Venezuela.
Kremlinul a acuzat statele din Uniunea Europeană de ingerințe în politica Venezuelei după ce mai multe țări (Spania, Franța, Marea Britanie, Suedia, Austria și Danemarca) l-au recunoscut pe Juan Guaidó drept președinte interimar al țării.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.