Israelul şi Hezbollah se lovesc reciproc cu sute de bombe şi rachete - Represalii şi contramăsuri
Aviaţia militară israeliană a lansat sâmbătă noaptea şi a continuat duminică cel mai intens bombardament din ultimul an asupra sudului Libanului; militarii afirmă că au lovit circa 290 de ţinte, distrugând printre altele câteva mii de lansatoare de rachete ale grupării islamiste libaneze Hezbollah, transmite Reuters.
La rândul său, Hezbollah a anunţat că a lansat rachete asupra unui complex industrial militar din Haifa, în nordul Israelului şi asupra bazei Ramat David a aviaţiei militare israeliene - obiectivul aflat la cea mai mare distanţă în interiorul teritoriului israelian, de la începutul ostilităţilor.
Islamiştii şiiţi susţinuţi de Iran au comunicat că barajele de foc reprezintă primele represalii la exploziile unor dispozitive de comunicaţii care au ucis zeci de luptători Hezbollah din Liban şi au rănit câteva mii, marţi şi miercuri. Din Irak, militanţi aflaţi de asemenea în relaţii cu Teheranul au revendicat un atac cu dronă explozivă împotriva Israelului.
Schimburile de focuri între israelieni şi islamiştii libanezi escaladează la mai puţin de 48 de ore după ce o lovitură aeriană prin care Israelul urmărea să elimine mai mulţi comandanţi din Hezbollah a ucis cel puţin 37 de oameni într-o suburbie a Beirutului. Hezbollah a recunoscut că printre cei care şi-au pierdut viaţa vineri se numără un lider important, Ibrahim Aqil, şi un alt comandant, Ahmed Wahbi.
Duminică dimineaţa, Israelul a închis şcolile şi a restricţionat adunările publice în mai multe zone din nord şi de pe înălţimile Golan, ocupate de israelieni în sudul Libanului. Alarmele aeriene au răsunat toată noaptea în regiune, majoritatea rachetelor lansate din Liban şi Irak fiind interceptate de apărarea antiaeriană israeliană.
În acest context, televiziunea Al Jazeera a anunţat că forţele israeliene au făcut duminică o razie la sediul său din Ramallah, în Cisiordania ocupată, şi au emis un ordin de închidere a postului timp de 45 de zile.
Un militar israelian l-a informat pe şeful biroului, Walid al-Omari, că măsura e fost luată printr-o hotărâre judecătorească şi le-a ordonat jurnaliştilor să îşi ia toate camerele de filmat şi să părăsească sediul imediat. Televiziunea a transmis imagini cu soldaţii care intrau în redacţie mascaţi şi înarmaţi.
Al-Omari a precizat că Al-Jazeera, înfiinţată de Qatar, este acuzată în ordinul de închidere de „incitare şi susţinere a terorismului". Armata israeliană nu a comentat imediat.
În 12 septembrie, guvernul israelian a revocat acreditările mai multor jurnalişti de la Al Jazeera; postul este interzis în Israel, unde redacţia a fost închisă încă din 5 mai. Parlamentul israelian a adoptat la începutul lui aprilie o lege care permite Israelului să ia măsuri împotriva presei străine care "afectează securitatea statului"; închiderea pe 45 de zile este una din măsurile prevăzute şi poate fi reînnoită. În cazul Al Jazeera, interdicţia pe teritoriul israelian a fost deja prelungită de patru ori de un tribunal din Tel Aviv.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.