Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut un discurs în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene de la Granada, Spania. El s-a adresat liderilor europeni spunându-le că „mulțumită Ucrainei, soldații voștri nu luptă împotriva Rusiei", potrivit Sky News.

În discursul său, Zelenski a spus că Rusia „a rănit Moldova”, a încercat să „destabilizeze Georgia” și să „rupă părți din teritoriul Ucrainei”. El a făcut apel la unitatea europeană și le-a cerut participanților să dea un semnal clar privitor la victoria Ucrainei, astfel încât războiul să nu se extindă.

„Dragi colegi, datorită Ucrainei soldații voștri nu luptă împotriva Rusiei. Sunt sigur că niciunul dintre voi nu vrea să afle cum va fi dacă NATO trebuie să se ridice pentru unul dintre voi. Trebuie să câștigăm în Ucraina, astfel încât Putin să nu extindă această agresiune", a spus Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean le-a transmis celor peste 40 de lideri europeni că este încrezător în continuarea sprijinului SUA pentru ţara sa şi a cerut asistenţă şi arme suplimentare pentru Ucraina în lupta acesteia contra agresorilor ruşi, informează Reuters. Într-un discurs emoţionant, Zelenski a spus că elevii din Harkov (estul Ucrainei) învaţă de la distanţă sau participă la cursuri organizate în staţii de metrou de teama bombardamentelor ruse.

„Atât timp cât nu există un sistem de apărare aeriană deplin eficient, copiii nu pot merge în şcoli'', a declarat liderul ucrainean. El şi-a exprimat încrederea în continuarea sprijinului Statelor Unite pentru Kiev, în pofida a ceea ce el a numit „furtuna politică'' recentă de la Washington, unde liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a fost demis din funcţie marţi din cauza unei revolte a aleşilor din aripa dreaptă a propriului său partid care s-au opus deblocării acestor fonduri pentru Ucraina.

„Am încredere în America. Ei sunt un popor puternic cu instituţii solide şi o democraţie solidă'', a spus şeful statului ucrainean. Zelenski a subliniat că nu trebuie să i se permită liderului rus Vladimir Putin să-şi întărească armata, în caz contrar existând riscul ca Rusia să atace şi dincolo de Ucraina până în 2028.

„Să lăsăm să fie o ruină doar ambiţiile lui Putin, nu ţările noastre, nu oraşele noastre. Copiii din fiecare ţară merită să fie în siguranţă. Oriunde în ţară, nu numai în metrou, nu numai în adăposturile subterane, ci oriunde. Trebuie să facem posibil acest lucru. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina câştigă'', a accentuat preşedintele ucrainean.

Joi și vineri, în orașul spaniol se desfășoară al treilea Summit al Comunităţii Politice Europene și o reuniune a Consiliului European. Liderii Uniunii Europene discută despre sprijinul pentru Ucraina și despre reforma blocului format din 27 de națiuni. Este vorba despre lansarea unui lung proces de pregătire privind extinderea UE. Termenul limită privind pregătirea UE ar putea fi 2030. Pe lista cu țări care doresc să intre în UE sunt Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Turcia, Kosovo și Georgia.