Parchetul financiar de la Atena a deschis o anchetă preliminară pentru corupţie cu privire la eurodeputata greacă Eva Kaili, aflată în detenţie în Belgia într-un presupus caz de corupţie legat de Qatar, a anunţat joi o sursă judiciară din Grecia, potrivit AFP.

„Procurorul financiar Nikos Bardakis a dispus deschiderea unei anchete (asupra Evei Kaili) pentru luare de mită şi pentru spălare de bani'', în cooperare cu justiţia belgiană care o anchetează pe fosta vicepreşedintă a Parlamentului European într-un scandal de presupusă corupţie în legătură cu Qatarul, a precizat sursa judiciară citată.

Ministrul grec al justiţiei Kostas Tsiaras indicase luni că este evident că „Grecia va ajuta autorităţile belgiene'' în caz de nevoie.

Nicio altă precizare privind această anchetă preliminară nu a fost furnizată de sursa respectivă.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunţat joi reforme de „amploare'' pentru anul 2023, în urma scandalului de presupusă corupţie legat de Qatar şi în care este implicată o eurodeputată din Grecia.

„Sunt în curs de a elabora un pachet de reforme de amploare care va fi gata la începutul anului viitor'', a declarat Metsola în timpul Consiliului European de la Bruxelles, menţionând în special consolidarea protecţiei avertizorilor de integritate şi interzicerea grupurilor de prietenie neoficiale cu ţări terţe.

„Există lacune care trebuie să fie umplute, în ceea ce priveşte de exemplu activităţile foştilor membri ai Parlamentului European, înscrierile în registrul transparenţei şi persoanele autorizate să intre în Parlamentul European'', a adăugat preşedinta PE într-o conferinţă de presă. Ea a precizat că ONG-ul „No Peace Without Justice”, care este „presupus legat de ancheta în desfăşurare'', nu va mai beneficia de badge-uri de acces în Parlamentul European.

Răspunzând unei întrebări, Roberta Metsola a indicat că a declinat o invitaţie în Qatar de a asista la Cupa Mondială de Fotbal. „Am refuzat pentru că am îngrijorări în legătură cu această ţară'', a spus eurodeputata malteză. Ea a precizat că a avut „două întâlniri cu reprezentanţi ai guvernului qatarez la Bruxelles'' şi că a „refuzat'' o cerere din partea Qatarului de a se adresa în Parlamentul European.

Fosta vicepreşedintă a Parlamentului European Eva Kaili (44 de ani), partenerul său de viaţă Francesco Giorgi, care este şi asistent parlamentar, fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri - toţi social-democraţi -, plus lobby-istul şi directorul ONG-ului „No Peace Without Justice”, Niccolo Figa-Talamanca, sunt inculpaţi în acest scandal. Cei patru sunt acuzaţi de participare la o organizaţie infracţională, spălare de bani şi corupţie. Într-o anchetă în desfăşurare, poliţia judiciară federală belgiană a găsit mai mult de 1,5 milioane de euro în numerar la domiciliile lui Kaili şi Panzeri şi a postat miercuri pe contul său oficial de Twitter mai multe fotografii cu banii confiscaţi. Eva Kaili urmează să compară pe 22 decembrie în faţa justiţiei belgiene; partenerul său Francesco Giorgi a rămas în arest preventiv.