Preşedintele Trump şi-a anulat vizita oficială în Danemarca - Supărat că nu poate cumpăra Groenlanda
Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că va amâna întrevederea cu premierul danez Mette Frederiksen, după ce șefa Guvernului de la Copenhaga a respins categoric ideea vânzării Groenlandei.
„Danemarca este o țară foarte specială, cu oameni incredibili, dar, pe baza declarațiilor premierului Mette Frederiksen, că nu ar fi interesată să discute despre achiziționarea Groenlandei, voi amâna pentru altă dată întrevederea noastră, ce era programată să aibă loc în două săptămâni", a afirmat Trump, într-un mesaj postat marți seară pe Twitter. „Prim-ministrul a reușit să scutească mari cheltuieli și eforturi, atât pentru Statele Unite, cât și pentru Danemarca, fiind atât de direct. Îi mulțumesc pentru asta și aștept cu interes să reprogramăm, cândva, în viitor!", a adăugat liderul de la Casa Albă.
O serie de politicieni danezi şi-au manifestat dezaprobarea faţă de ideea că SUA ar putea cumpăra Groenlanda, după ce publicaţia The Wall Street Journal a relatat că preşedintele american Donald Trump a sugerat în discuţii private că ar fi interesat să achiziţioneze insula arctică. Liderul SUA a confirmat ulterior interesul actualei Administraţii de la Casa Albă pentru insula arctică, care face parte din Regatul danez. Mette Frederiksen, premierul de la Copenhaga, a afirmat că ideea referitoare la eventuala vânzarea a insulei Groenlanda este una „absurdă". Liderul de la Casa Albă urma să efectueze o vizită la Copenhaga la începutul lunii septembrie.
Fostul secretar general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Anders Fogh Rasmussen, a declarat că decizia preşedintelui american Donald Trump de a-şi anula vizita în Danemarca constituie „un pas înapoi" în relaţiile dintre cele două ţări, informează miercuri Reuters. „Amânarea de către preşedintele Trump a vizitei sale în Danemarca constituie un pas înapoi pentru relaţiile diplomatice ale ţărilor noastre, însă s-ar putea ca aceasta să fie spre bine", a notat fostul premier danez pe contul său de Twitter. "Securitatea Arcticii şi provocările în domeniul mediului sunt prea importante pentru a fi abordate în marja unor discuţii care nu duc nicăieri, precum vânzarea insulei Groenlanda", a scris Rasmussen.
"Danemarca a fost vreme de decenii unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai Americii. În timpul acestei vizite s-ar fi putut discuta despre asemenea probleme de interes comun precum contracararea Nord Stream 2, îngrijorările G5, combaterea terorismului global şi problema Arcticii", a mai subliniat Rasmussen.
La Copenhaga, Casa Regală, aflată la originea invitaţiei lui Trump, şi-a exprimat "surpriza", într-un comunicat scris, transmis la televiziunea publică DR. La rândul ei, întreaga clasă politică daneză s-a declarat „stupefiată".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.